KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Festival Mezi řekami 2015 vzdal hold spisovateli Posázaví Janu morávkovi

14/09/15

  Přednášky, odborný seminář, divadelní představení, výstavy a koncerty byly součástí druhého ročníku festivalu Mezi řekami, který byl poctou posázavskému spisovateli Janu Morávkovi (1888–1958). Akci pořádalo sdružení Mezi řekami. Ke spolupráci si přizvalo obce, města, neziskové organizace a podnikatele, kteří se chtěli podílet na popularizaci kraje ležícího v klínu mezi řekami Vltavou a Sázavou. Tečku […]

 
Přednášky, odborný seminář, divadelní představení, výstavy a koncerty byly součástí druhého ročníku festivalu Mezi řekami, který byl poctou posázavskému spisovateli Janu Morávkovi (1888–1958). Akci pořádalo sdružení Mezi řekami. Ke spolupráci si přizvalo obce, města, neziskové organizace a podnikatele, kteří se chtěli podílet na popularizaci kraje ležícího v klínu mezi řekami Vltavou a Sázavou. Tečku za přehlídkou, která nabídla na 20 akcí, a od dubna do září ji navštívily stovky lidí, udělalo dnešní literární odpoledne uspořádané v rámci oslav 830 let obce Lešany.
 
„V Lešanech jsme měli možnost se vrátit k Morávkovi a připomněli jsme si i spisovatele Františka Hrubína. Oba literáti našli inspiraci v jednom místě – Posázaví. Snažili jsme se ukázat šíři jejich záběru,“ zhodnotil poslední akci festivalu předseda sdružení Mezi řekami Václav Šmerák. Celá letošní přehlídka podle něj splnila záměr – připomenout Jana Morávka, který měl úzký vztah k Posázaví a který svou tvorbou tento region pomohl přiblížit širší veřejnosti. „Morávek byl navíc zajímavý novinář a my bychom se k této stránce jeho osobnosti chtěli ještě vrátit,“ dodal Václav Šmerák.
 
Festival podle něj ukázal, že i akce, která má vzdělávací charakter, dokáže zaujmout širší okruh lidí. „Morávka jsme představili studentům na odborné konferenci, uspořádali jsme několik koncertů, setkání a přednášek. Přidalo se k nám muzeum v Jílovém, ochotníci z Kamenného Přívozu nastudovali jednoaktovku z Morávka… Dá se říct, že to napříč regionem zaujalo velkou skupinu lidí. Připomněli jsme jim, kdo byl Morávek. V každé rodině starší generace určitě nějakou Morávkovu knihu měla. Z dnešního pohledu je jeho dílo cenným dokumentárním zachycením minulého života. Přidali jsme k tomu ještě vzpomínku od Václava Junka – jeho knihu U nich na Sázavě, volně navazující na Morávkovy příběhy, která jejich děj posunula až do druhé světové války. Václav Junek si vydáním knihy splnil odvěké přání připomenout Morávka. Jeho knížka je navíc už téměř rozebraná,“ zhodnotil Václav Šmerák.
 
Organizátoři chtějí pomocí každoročního festivalu připomenout i další osobnosti regionu. Příští rok věnují mimo jiné prvnímu jahodáři v Čechách Rudolfu Strimplovi, a to ve světle vlastence a národopisce Vojty Náprstka. „Rudolf Strimpl pěstoval v Povltaví jahody, což dobrých 50 let spoustu lidí dobře živilo. On ale navíc projel Ameriku, a protože se oženil se schovankou Vojty Náprstka, po jeho vzoru pořádal přednášky a vzdělával zemědělce,“ dodal Václav Šmerák. V regionu „mezi řekami“ Vltavou a Sázavou je podle něj řada dalších osobností. „Každé městečko, každá vesnička má nějakou osobnost, která tam buď žila, nebo se nějakým způsobem promítla do jejich života, a my bychom je chtěli připomenout,“ konstatoval Václav Šmerák. Konkrétní jména podle něj padnou na podzim, uvažuje se například o českém filozofovi, politikovi a jednom ze zakladatelů skautingu v Česku Františku Drtinovi nebo o rabínovi a spisovateli Richardu Federovi.
 
První ročník festivalu Mezi řekami se uskutečnil v roce 2014 a jeho hlavním tématem bylo 635 let obce Teletín. Sdružení Mezi řekami už několik let připomíná také násilné vystěhování regionu za druhé světové války kvůli vybudování nacistického cvičiště jednotek SS – podle Václava Šmeráka by to mělo být tématem festivalu v roce 2017. Navázal by tak na projekt Ohlédnutí, který připomněl 70 let od vystěhování obcí regionu s podtitulem Cesty domova. „Byl bych rád, kdyby se zúročilo to, kolik mladých lidí se tehdy začalo o toto téma zajímat a rozvíjet ho. Bude zajímavé zjistit, na co přišli, co natočili, co napsali,“ poznamenal Václav Šmerák. U příležitosti 70. výročí vystěhování regionu spolu s bývalým senátorem Karlem Šebkem symbolicky v Neveklově předal nynějšímu řediteli státního archivu v Benešově Michalu Sejkovi almanach Ohlédnutí se sebranými vzpomínkami a materiály týkajícími se tohoto tématu. „Teď se budeme ptát, jak v naší práci pokračovali. Vím, že pokračovali, a to je cenné. Žije si to svým životem a za to jsem rád,“ uzavřel Václav Šmerák.
 
Jaroslava Tůmová, PR Posázaví
 
 
Kontakt pro další informace:
Václav Šmerák, tel.: 603 196 678, e-mail: v.smerak@seznam.cz,   Facebook.com/mezirekami, www.mezirekami.cz