KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Malé obce mohou žádat o podporu na úsporné hospodaření s vodou

02/03/16

  Malé obce do 500 obyvatel mohou žádat u ministerstva životního prostředí o 50 milionů korun na úsporné hospodaření s vodou. Stát tak podpoří projekty, které například využijí srážkovou vodu jako užitkovou, nebo vyčistí a oddělí vody různého původu. Informovala o tom mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Cílem je podle ministra životního prostředí Richarda Brabce motivovat […]

 

Malé obce do 500 obyvatel mohou žádat u ministerstva životního prostředí o 50 milionů korun na úsporné hospodaření s vodou. Stát tak podpoří projekty, které například využijí srážkovou vodu jako užitkovou, nebo vyčistí a oddělí vody různého původu. Informovala o tom mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Cílem je podle ministra životního prostředí Richarda Brabce motivovat malé obce k úspornému využívání vody.

„Chytré využívání vody je nejenom ekonomicky efektivní, ale pomáhá i v boji proti suchu a povodním, navíc zlepšuje kvalitu vody,“ uvedl v tiskové zprávě ministr.

Příjem žádostí o dotace z Národního programu Životní prostředí začal dnes a potrvá do konce června. Druhé kolo bude pokračovat do konce listopadu. Na jeden projekt může žadatel dostat maximálně pět milionů korun. Obce s vyšším počtem občanů mají na tato opatření možnost čerpat podporu z operačního programu Životní prostředí.

Čištění odpadních vod v malých obcích je podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana často problém. Centrální řešení není pro tyto obce ekonomicky výhodné. Problém je i nakládání se srážkovými vodami, na což radnice často nemají prostředky. Proto tuto oblast doposud uspokojivě neřešily, dodal. Věří, že výzva vzbudí u obcí zájem tyto problémy řešit komplexně.

Zdroj.: www.zemedelec.cz

Zařazeno v Aktuálně, Dotace