KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Počet rozpracovaných pozemkových úprav se během dvou let zvýšil téměř o 320%. Jsou účinným nástrojem prevence před suchem

17/03/16

  17.3.2016 Tisková zpráva – Zemědělský resort loni pomohl rozpracovat 271 pozemkových úprav, což je téměř o 320 % více než v roce 2013, kdy vznikl jejich realizátor Státní pozemkový úřad. Pozemkové úpravy významně pomáhají zlepšovat stav krajiny a zadržování vody, čímž význačně přispívají k boji proti suchu a erozi. Při pozemkových úpravách se například […]

 

17.3.2016

Tisková zpráva – Zemědělský resort loni pomohl rozpracovat 271 pozemkových úprav, což je téměř o 320 % více než v roce 2013, kdy vznikl jejich realizátor Státní pozemkový úřad. Pozemkové úpravy významně pomáhají zlepšovat stav krajiny a zadržování vody, čímž význačně přispívají k boji proti suchu a erozi. Při pozemkových úpravách se například obnovují mokřady, meze, budují polní cesty, krajinné prvky a protierozní a protipovodňová opatření. Zemědělský rozpočet podpořil pozemkové úpravy téměř 1,5 miliardou korun a to včetně staveb, návrhů a projektů.

 

„Dlouhotrvající sucho, se kterým se potýkáme, je problém, který musíme řešit komplexně a různými vzájemně se doplňujícími prostředky. Není to tak, že bychom se zaměřili jen na budování nádrží. Pozemkové úpravy umožňují lokálně posilovat funkci krajiny na zadržování vody, zabraňují erozi a přispívají k přírodní rozmanitosti. Loni se jich podařilo rozpracovat 271. Považuji to za velký úspěch, oproti roku 2013 je to nárůst o skoro 320 procent. Do úprav jsme loni investovali skoro 1,5 miliardy korun,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Státní pozemkový úřad, v jehož gesci pozemkové úpravy jsou, se loni zaměřil hlavně na opatření proti suchu, jako jsou mokřady nebo tůně.

„Pozemkové úpravy jsou způsobem, jak můžeme navracet krajinu k normálnímu stavu a přitom v praxi řešit sucho, vodu i ochranu půdy. Pozitivně tak ovlivňují kvalitu životního prostředí i života lidí na venkově,“ uvedl Marian Jurečka.

Pozemkové úpravy napravují vlastnické vztahy k zemědělským a lesnickým pozemkům. Budují se při nich například nové polní cesty, rybníky nebo vysazuje zeleň v krajině.

Hynek Jordán
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zařazeno v Aktuálně