KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Semináře pro obce o chytrém hospodaření s vodou

30/03/16

29.03.2016 – „Chytré hospodaření s vodou – možnosti finanční podpory" – tak se jmenují semináře pro malé obce do 500 obyvatel, které pro ně uspořádají v dubnu MŽP spolu se Státním fondem životního prostředí ČR. „Naším cílem je motivovat malé obce do 500 obyvatel k úspornému využívání vody a vzhledem k probíhající klimatické změně pak […]

29.03.2016 – „Chytré hospodaření s vodou – možnosti finanční podpory" – tak se jmenují semináře pro malé obce do 500 obyvatel, které pro ně uspořádají v dubnu MŽP spolu se Státním fondem životního prostředí ČR.

„Naším cílem je motivovat malé obce do 500 obyvatel k úspornému využívání vody a vzhledem k probíhající klimatické změně pak i k přivedení vody zpět do přirozeného vodního koloběhu. Chytré využívání vody je nejenom ekonomicky efektivní, ale pomáhá i v boji proti suchu a povodním a navíc zlepšuje kvalitu vody. Proto jsme se rozhodli vyjít obcím vstříc také v podpoře jejich informovanosti o dotačních možnostech, které mohou pro své konkrétní projekty využít, ale i o moderních technologiích, které se v souvislosti s hospodařením s vodou dnes nabízejí. To vše by se měli zástupci obcí na seminářích dozvědět," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec a dodává: „Kromě toho jsme pro malé obce na začátku března otevřeli výzvu určenou pro projekty chytrého hospodaření s vodou. Pro žadatele je připraveno celkem 50 milionů korun [1]. S ohledem na extrémní projevy klimatické změny, které nás nutí připravit se vedle povodní zejména na dlouhodobá sucha, jsme také podpořili vznik webové platformy www.vodazakladzivota.cz na podporu informovanosti odborné i laické veřejnosti o aktuální vodní problematice."

Semináře jsou určené zástupcům obcí a částem obcí pod 500 obyvatel a dozvědí se, „jak na to", pokud chtějí podat žádost a čerpat dotace na vodohospodářské projekty. Na seminářích organizovaných Státním fondem životního prostředí ČR a Ministerstvem životního prostředí vystoupí mj. zástupci ČVUT v Praze, kteří představí možnosti efektivního hospodaření se srážkovou vodou nebo decentralizovaným čištěním vod. Experti ze SFŽP ČR účastníkům seminářů pak blíže představí možnosti financování a dotační pravidla. Podpora bude čerpána z Národního programu Životní prostředí.

Ministerstvo životního prostředí chce povzbudit malé obce k přípravě projektů, které přispějí ke snížení množství vypouštěného znečištění z komunálních zdrojů do povrchových i podzemních vod a ke zvýšení využití srážkových vod jako vody užitkové. Podporu budou moci získat projekty zaměřené například na dočištění odtoků z čistíren odpadních vod nebo na využití vyčištěných odpadních vod z čistíren odpadních vod. Dotace je ale určena třeba i na projekty akumulace a využití srážkových vod jako vod užitkových nebo se zaměřením na recyklaci vody či recyklaci živin a organických hmot, což jsou např. projekty na kompostování kalů.

Semináře se uskuteční od 18. do 29. dubna v řadě krajských měst. Přesné datum i místa konání seminářů budou postupně zveřejňovány na webu Státního fondu životního prostředí ČR.

Zařazeno v Aktuálně, Novinky