KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vesnicí roku 2016 se v Luhačovicích stala obec Kašava ze Zlínského kraje

21/09/16

  17.9.2016 Tisková zpráva – Vítězem soutěže Vesnice roku se pro letošní rok stala obec Kašava ze Zlínského kraje. Druhé místo v soutěži obsadila obec Prysk z Libereckého kraje a třetí se umístily Kozojídky z Jihomoravského kraje. Letošního ročníku se zúčastnilo 251 obcí, což je o čtyři desítky více než loni. To podle ministra zemědělství […]

 

17.9.2016

Tisková zpráva – Vítězem soutěže Vesnice roku se pro letošní rok stala obec Kašava ze Zlínského kraje. Druhé místo v soutěži obsadila obec Prysk z Libereckého kraje a třetí se umístily Kozojídky z Jihomoravského kraje. Letošního ročníku se zúčastnilo 251 obcí, což je o čtyři desítky více než loni. To podle ministra zemědělství Mariana Jurečky, který se slavnosti zúčastnil, svědčí o tom, že vznikla tradice, která motivuje obyvatele v regionech aktivně zvelebovat a rozvíjet své obce.

 

„Díky soutěži Vesnice roku máme možnost každoročně hodnotit, co se na venkově podařilo, jak vzájemná podpora v obcích přispívá k jejich zvelebení, aktivnímu životu obyvatel a především k vytváření společného domova, kde je dobře mladým i starým. Soutěž také upozorňuje na různorodost programů obnovy vesnic. Každý rok se zde v Luhačovicích potkávám se zástupci třinácti nejlepších obcí z celé republiky, ale poděkování za práci a nadšení patří všem lidem, kteří se snaží o plnohodnotný život na venkově,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministerstvo zemědělství, pro které je rozvoj venkova jednou z priorit, je jedním z vyhlašovatelů této soutěže již od roku 2008 a podílí se na ní i vlastním oceněním Oranžová stuha. Uděluje ji obcím, kterým se daří spolupracovat se zemědělskými nebo lesnickými podniky, případně s místními dobrovolnými organizacemi myslivců, rybářů, včelařů. Dohromady pak rozvíjejí venkov, jeho tradice i sportovní a společenský život.

Slavnostní vyhlášení Oranžové stuhy ČR roku 2016 spojené se setkáním zástupců obcí oceněných v soutěži Vesnice roku 2016 se uskuteční ve čtvrtek 6. října v Senátu Parlamentu ČR.

Soutěž Vesnice roku vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj společně s Ministerstvem zemědělství, Spolkem pro obnovu venkova a Svazem měst a obcí.

 

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zařazeno v Aktuálně, Novinky