KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

MZe zveřejnilo Zásady pro poskytnutí kompenzací za jarní mrazy, ovocnáři o ně budou žádat ve dvou fázích

19/10/16

  18.10.2016 Tisková zpráva – Podmínky, za kterých mohou ovocnáři získat kompenzaci škod způsobených jarními mrazy, dnes zveřejnilo Ministerstvo zemědělství. Na peníze mají nárok pěstitelé, kteří kvůli mimořádně nepříznivému počasí ztratili víc než 50 % svých obvyklých tržeb, jakých dosahovali v posledních třech letech. Celkem se mezi ně rozdělí 133 milionů korun.   „Ovocnáři, kteří […]

 

18.10.2016

Tisková zpráva – Podmínky, za kterých mohou ovocnáři získat kompenzaci škod způsobených jarními mrazy, dnes zveřejnilo Ministerstvo zemědělství. Na peníze mají nárok pěstitelé, kteří kvůli mimořádně nepříznivému počasí ztratili víc než 50 % svých obvyklých tržeb, jakých dosahovali v posledních třech letech. Celkem se mezi ně rozdělí 133 milionů korun.

 

„Ovocnáři, kteří přišli letos na jaře kvůli mrazům o polovinu až tři čtvrtiny obvyklých tržeb, od nás dostanou patnáct procent svých obvyklých nákladů. Pokud doloží, že měli ztráty ještě větší, vyplatíme jim jako odškodné až čtvrtinu nákladů,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

O peníze budou moci ovocnáři žádat ve dvou termínech. Pěstitelé letních druhů ovoce, tedy broskví, meruněk, třešní, višní, švestek, rybízu a jahod, budou žádosti moci podávat již na konci listopadu. Pěstitelé jablek a hrušek pak v návaznosti na termín ukončení prodeje letošní sklizně na jaře příštího roku.

„Snažíme se tak pěstitelům letního ovoce umožnit čerpání podpory v co nejkratším možném termínu. Kompenzace ovocnářům poskytujeme i proto, že se v České republice, s výjimkou pěstitelů jahod, nemohou pojistit proti mrazům. Sami tak nemají šanci zmírňovat následky, které na jejich úrodě způsobí výjimečně chladné počasí,“ uvedl ministr Jurečka.

Konečná výše a sazby podpor budou v jednotlivých podprogramech upraveny podle celkového počtu přijatých žádostí. Pěstitelé letního ovoce mohou prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu podávat žádosti od 28. listopadu do 9. prosince 2016. Pěstitelé jablek a hrušek pak od 3. do 13. dubna 2017.

Spolu se Zásadami budou v nejbližší době na webových stránkách Ministerstva zemědělství a SZIF uveřejněny také modelové příklady výpočtu dotace, na kterých si budou moci prakticky vyzkoušet stanovený postup prokazování škody a výpočet požadavku na dotaci.

Zásady jsou zveřejněny na:

http://eagri.cz/public/web/mze/dotace/narodni-dotace/zasady-zemedelstvi-potravinarstvi/zasady-pro-rok-2016/zakladni-informace/zasady-kterymi-se-stanovuji-podminky-pro-2.html

 

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství

Zařazeno v Aktuálně