KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Poslanci schválili zelenou naftu. Bude i pro lesníky a rybáře

24/10/16

  21.10.2016 Tisková zpráva – Poslaneckou sněmovnou dnes ve třetím čtení prošla novela zákona o spotřební dani, která se týká tzv. zelené nafty pro živočišnou výrobu. Nárok na vratku za spotřební daň za pohonné hmoty budou mít zemědělci v živočišné výrobě, včetně pracovníků v lesích a rybářů.   „Vratku části daně ze spotřebovaných pohonných hmot […]

 

21.10.2016

Tisková zpráva – Poslaneckou sněmovnou dnes ve třetím čtení prošla novela zákona o spotřební dani, která se týká tzv. zelené nafty pro živočišnou výrobu. Nárok na vratku za spotřební daň za pohonné hmoty budou mít zemědělci v živočišné výrobě, včetně pracovníků v lesích a rybářů.

 

„Vratku části daně ze spotřebovaných pohonných hmot budou nově dostávat také pracovníci v lesích a rybáři. Je to logický krok, protože i oni, stejně jako zemědělci, podstatnou část nafty spotřebují mimo silnice. Přitom spotřební daň je určená právě na opravy veřejné infrastruktury,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Práce lesních hospodářů i rybníkářů má pozitivní dopady na životní prostředí, pomáhá například zvyšovat retenci vody v krajině. Vratka části zaplacené spotřební daně sníží náklady na naftu spotřebovávanou při hospodaření v lesích a umožní navýšit investice do pěstebních a těžebních technologií, šetrnějších vůči lesním ekosystémům, chovatelé ryb budou moci zintenzívnit péči o spravovaná vodní díla. Podle předběžných odhadů se předpokládá roční daňová úleva maximálně 270 milionů korun pro lesní hospodáře a dodavatele lesnických služeb a nanejvýš 20 milionů pro rybníkáře.

Vratku ze zelené nafty již v současnosti dostávají zemědělci podnikající v rostlinné výrobě a zemědělští podnikatelé provozující lesní školkařskou činnost na zemědělském i lesním půdním fondu.  Systém daňových úlev pro zemědělce existuje také v dalších zemích EU (např. Německo, Polsko).

Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství