KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Sady u Plzně prodávají třešně na samosběr, do řetězců nedodávají

19/07/21

Autor: Petra Vaňatová Sady Nebílovy, významný pěstitel ovoce v Plzeňském kraji, letos kvůli nepřiměřeným požadavkům velkoobchodů na průměr třešní i na cenu vsadily výhradně na prodej ze dvora a také poprvé na samosběr. Lidé si mohou sami nasbírat třešně za 50 korun za kilo, řekla vedoucí sadů Jana Zikmundová. „Cena šla proti loňsku dolů, protože […]

Autor: Petra Vaňatová

Sady Nebílovy, významný pěstitel ovoce v Plzeňském kraji, letos kvůli nepřiměřeným požadavkům velkoobchodů na průměr třešní i na cenu vsadily výhradně na prodej ze dvora a také poprvé na samosběr. Lidé si mohou sami nasbírat třešně za 50 korun za kilo, řekla vedoucí sadů Jana Zikmundová.

„Cena šla proti loňsku dolů, protože letos je jich hodně. A velkoobchody nás začaly týrat průměry třešní, aby odpovídaly kalibru, který nám určí,“ uvedla. Do velkoobchodů proto letos nedodaly ani kilogram. „Tahají sem třešně z Rakouska, z Turecka. Billy a Kauflandy (obchodní řetězce) mají nařízeno brát z těchto zemí a české ovoce nikdo nechce. Problém, že čeští farmáři mají problém dostat se na náš trh, trvá několik let. Pořád se sem tahá ovoce z ciziny. Ale když je tady české, tak ať se prodá místní nejdřív,“ řekla Zikmundová.
Do ČR se podle ní vozí třešně z Turecka s průměrem 22 milimetrů. „Dovedete si představit, jak trpí, než sem dojedou, co na nich musí být. A my tady českou třešni nejsme schopni prodat, protože řeknou, že tam našli dvě menší a jednu špatnou a hodí nás přes palubu,“ uvedla. Velkoobchody požadují po sadech průměr 28 milimetrů. Výkupní ceny jsou různé, pohybují se kolem 65 korun za kilogram. Pokud sady platí brigádníky, nevyplácí se jim to.

Newsletter Zemědělec

Zařazeno v Aktuálně