KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Kniha Cvičiště Benešov, CSTUP ZAKÁZÁN!!! je opět k dostání

09/11/12
viz. zdroj

  Kniha Cvičiště Benešov, VSTUP ZAKÁZÁN!!, která mapuje historii vojenského výcvikového prostoru jednotek SS ve středních Čechách v letech druhé světové války a poválečnou obnovu tohoto území do roku 1948, je opět k dostání. Pro velký zájem vydala společnost Posázaví o.p.s. už podruhé její dotisk. Součástí knihy je stejnojmenné DVD.   Kniha je k zakoupení za 500 Kč […]

 
Kniha Cvičiště Benešov, VSTUP ZAKÁZÁN!!, která mapuje historii vojenského výcvikového prostoru jednotek SS ve středních Čechách v letech druhé světové války a poválečnou obnovu tohoto území do roku 1948, je opět k dostání. Pro velký zájem vydala společnost Posázaví o.p.s. už podruhé její dotisk. Součástí knihy je stejnojmenné DVD.
 
Kniha je k zakoupení za 500 Kč v kanceláři společnosti Posázaví o.p.s. v piaristické koleji na Masarykově náměstí v Benešově nebo ji lze zaslat na dobírku za 600 Kč. Informace získají zájemci na telefonu 732 168 870, e-mail: info@posazavi.com.
 
Autor publikace Ing. Petr Kos se pokouší odpovědět na otázky, co bylo podnětem k vybudování nechvalně proslulého cvičiště, kvůli němuž musely své domovy opustit tisíce lidí. Přestože cvičiště fungovalo pouhé tři roky, zanechalo v krajině nesmazatelné stopy. Ing. Petr Kos popisuje mimo jiné vnitřní strukturu cvičiště SS, vojenské jednotky, výcvik, objekty pro obsluhu vojenských střelnic, kárné, pracovní a koncentrační tábory na území cvičiště i střípky z dění na cvičišti a v jeho okolí.
 
Snímek, který je součástí knihy, je ke zhlédnutí na www.posazavi.com v rubrice E-televize/Filmy o regionu. Jsou v něm pasáže z dobových dokumentárních snímků i hrané scény. Atmosféru dokreslují výpovědi pamětníků.
 
Benešovské cvičiště jednotek SS se začalo budovat v březnu 1942. Muselo se kvůli němu vystěhovat území o rozloze přes 43 000 hektarů, kde žilo v 65 obcích a 144 osadách téměř 31 000 obyvatel. Cvičiště mělo poměrně výjimečné postavení nejen v protektorátu, ale i ve struktuře SS. Jeho území podléhalo výhradně říšskému právu. Kromě toho, že sloužilo k základnímu výcviku dělostřeleckých, ženijních, protitankových a pěších jednotek a zajišťovalo přípravu důstojnických kádrů, umožňovalo svou kapacitou přechodné umístění až 30 000 mužů a rozlohou dovolovalo pořádat velká taktická cvičení s ostrými střelbami.
 
Jaroslava Tůmová, Mas Posázaví