KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Benešovský pivovar patřil regionálním výrobcům

10/09/12

  Regionální výrobci a řemeslníci si v sobotu dali dostaveníčko v areálu benešovského Pivovaru Ferdinand na Posázavském tržišti aneb Trhu regionálních výrobků Rakovnicka a Posázaví. Vedle stánků s ukázkami dovednosti šikovných lidí na akci nechyběly ani tvořivé dílny, kde si především děti mohly vyzkoušet tkaní na kolíkovém stavu, praní na valše, navlékání korálků, mletí na žernovu či pečení […]

 
Regionální výrobci a řemeslníci si v sobotu dali dostaveníčko v areálu benešovského Pivovaru Ferdinand na Posázavském tržišti aneb Trhu regionálních výrobků Rakovnicka a Posázaví. Vedle stánků s ukázkami dovednosti šikovných lidí na akci nechyběly ani tvořivé dílny, kde si především děti mohly vyzkoušet tkaní na kolíkovém stavu, praní na valše, navlékání korálků, mletí na žernovu či pečení placky na plotně.
 
Akci pořádaly společnosti Posázaví o.p.s., Rakovnicko o.p.s. a Pivovar Ferdinand a.s. v rámci společného projektu Pivo, chmel, slad – to mám rád. Jeho cílem bylo připomenout nejen tradici vaření piva, ale také dalších řemesel. Ve stáncích nechyběly keramické hrníčky, proutěné zboží, dřevěné hračky, textilní výrobky, sýry, mouky, paštiky, marmelády, čaje, mošty ani pečivo od regionálních výrobců.
 
„Někteří návštěvníci byli možná překvapeni, protože očekávali klasické farmářské tržiště, my jsme se ale zaměřili hlavně na podporu místních výrobků a výrobců. Chtěli jsme, aby se tu potkali a poznali navzájem a myslím si, že se nám to podařilo. Ohlas z jejich strany byl pozitivní,“ řekla ředitelka společnosti Posázaví o.p.s. Bohunka Zemanová.
 
Celodenní program doplnilo divadlo a soutěže pro děti či hudební vystoupení kapel Český šraml a Ostří Bobři. „Vládne tady příjemná pohoda, žádný spěch a shon. Přišli jsme spíš ze zvědavosti, ale užili jsme si všichni, my i děti,“ shrnula svoje pocity Alena Marková. „Mě se nejvíc líbilo navlékání korálků a pečení placek. A taky divadlo o skřítku Kukovi,“ přidala se její sedmiletá dcera Adélka.
 
Spokojen s průběhem akce byl i Václav Vyvadil z Pivovaru Ferdinand. „V tom spěchu zapomínáme na to, jak něco funguje, jak se něco vyrábí, jak se co dělá. Takže to bylo takové malé zastavení, aby lidi viděli, že za vším je třeba vidět něčí práci a čas. Tradice je úžasná věc a měli bychom se k ní vracet, protože život není jenom o počítačích a čipech,“ řekl.
 
Projekt Pivo, chmel, slad – to mám rád, který získal dotaci z Programu rozvoje venkova, se zaměřil na chmelařství, sladovnictví a pivovarnictví, které spojují oba regiony Rakovnicko i Posázaví. Jeho výstupem jsou mimo jiné výsadba tyčové chmelnice v Kolešovicích, exkurze zaměřené na chmelařství a pivovarnictví, řezbářské sympozium v Přílepech, Královský vzorkový veletrh pivovarnictví na hradě Křivoklátě, výstava a brožura o chmelařství a pivovarnictví na Rakovnicku, DVD o vaření piva nebo mobilní naučná stezka. Naučnou mobilní stezku, která je dílem zručných řezbářů a je ojedinělou atrakcí svého druhu v České republice, viděli i návštěvníci Posázavského tržiště.
 
Jaroslava Tůmová
 
Kontakt pro další informace:
Jaroslava Tůmová,e-mail: tumova@posazavi.com, tel. 602 216 637
Bohuslava Zemanová, e-mail: zemanova@posazavi.com, tel. 723 881 081
 
Obecně prospěšná společnost Posázavíwww.posazavi.com