KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Farma pana Josefa Ziky

11/05/06

Farma z Druhlic v bývalém okrese Příbram, navržena Asociací soukromého zemědělství Příbram na ocenění Zemědělský hospodáře roku 2005, dostala pohár hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla.

Pan Zika oceněným zemědělcemPan Zika pokračuje v rodinné tradici, která jako jedna z mála nebyla za komunistické éry úplně přerušena. Roku 1992 převzal od svého otce statek s 15 hektary, které rozšířil na dnešních 96 hektarů. Většina prací na farmě se do té doby dělala ručně, s minimálním využitím mechanizace.


Pan Zika postupně farmu rozšířil a zmodernizoval provoz. V současné době chová 70 kusů holštýnského skotu. Na statku pro ně postavil nový kravín s volným ustájením, halu na stroje a skladovací prostor na obilí. Polní výroba zajišťuje zejména dostatek krmiva (obilí, kukuřice) a v menší míře se pěstují brambory.


Do budoucna plánuje stavbu další stáje a seníku a další modernizaci používaných technologií a strojového parku. Na farmě panu Zikovi pomáhá především jeho manželka. Oba doufají, že se bude zemědělství věnovat některý z jejich potomků. Na fotografii vpravo je pan Zika na slavnostním předávání cen  v Lysé nad Labem (uprostřed), na fotografii dole je vyfotografován doma s vnoučkem.



Farma se zúčastnila v roce 2005 soutěže ASZ ČR „Farma roku“.







Farma pana Ziky Pan Zika na farmě