KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Farma rodiny Litochlebových

11/05/06

Farma z Konětop v bývalém okrese Mělník byla navržena na ocenění Zemědělský hospodáře roku 2005 Asociací soukromého zemědělství Mělník. Obdržela cenu ministra místního rozvoje Radko Martínka.

Pan Litochleb přebírá oceněníTradici hospodaření v Konětopech založil pan Josef Slezák, dědeček pana Litochleba,  v roce 1910. V jeho práci pokračoval syn Bohuslav Litochleb a  vnuk Josef Litochleb. V roce 1990 začal pan Josef Litochleb spolu se synem hospodařit na svých 11 hektarech, ke kterým si postupně pronajal dalších 40 ha orné půdy. Pěstují především košťálovou zeleninu, cibuli, kořenovou zeleninu a brambory. Veškerou kořenovou zeleninu i část svých ranných brambor mohou čistit automaticky v tzv. pračce.


Farma se rozvíjela především zakoupením další zemědělské usedlosti v obci, kde bydlí syn. Zde byly přestavěny stodoly na sklady zeleniny a na zahradě byly postaveny pařníky a skleníky na předpěstování vlastní sadby. Kromě rodiny pracují u pana Litochleba 4 zaměstnanci trvale a až 6 sezónních dělníků.


Tři roky po sobě získal pan Josef Litochleb přední umístění v soutěži o nejlepší výpěstek na výstavě Hortikomplex v Olomouci. Farma byla oceněna v soutěži ASZ ČR „Farma roku 2003“ (4. místo). Záměrem do budoucna je rozšiřování farmy (nakoupení či pronájem dalších až 60 hektarů, vybudování skladů, zakoupení nové mechanizace na sklizeň kořenové zeleniny).


Na fotografii vpravo je pan Josef Litochleb při přebírání ceny „Zemědělec roku 2006“ v Lysé nad Labem, na fotografii dole vpravo je jeho syn Josef Litochleb s vnukem na farmě.







Farma Litochlebových Farma Litochlebových