KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

O sedlácích na Zemi Živitelce

22/07/08

Seminář. Zdroj: ASZ ČR

Zahajovací den výstavy Země Živitelka v Českých Budějovicích bude letos konečně patřit také sedlákům! Ve čtvrtek 21.srpna 2008 odpoledne – od 14.30 hodin do 17.00 hodin proběhne v 1.patře pavilonu „Z“ v areálu výstaviště veřejný kulatý stůl na téma „Historie a budoucnost selského stavu v ČR“. Zveme proto zejména všechny zemědělce na diskusi nejen k období násilné kolektivizace, k restitucím a obecně k vyrovnání se s minulostí, ale zejména k budoucnosti a významu moderního selského hospodaření pro český venkov. Akci spolupořádá Ministerstvo zemědělství a Asociace soukromého zemědělství ČR.
Tato zatím v podstatě ojedinělá a přitom velmi potřebná diskuse s veřejností proběhne za účasti předsedy vlády ČR Mirka Topolánka, ministra zemědělství Petra Gandaloviče a dalších významných hostů, historiků a dalších odborníků. Moderátorem akce bude ředitel Národního zemědělského muzea v Praze Přemysl Reibl.

V rámci této akce bude pro veřejnost připravena také malá výstava historických dokumentů a zajímavých fotografií především z 50.-tých let, které laskavě zapůjčilo Národní zemědělské muzeum. Shlédnout však bude možné i fotografie dokumentující výsledky dnešního hospodaření potomků bývalých „kulaků“. Na zajímavé debatní odpoledne jsou srdečně zváni také všichni členové naší asociace.

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

Zařazeno v Akce a semináře