KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Obchod brzdí ceny

09/09/08

Zdroj: Agroweb, Fialová Zuzana (8.9.2008)

S prvními zářijovými dny zemědělci hlásí ukončení letošních žní. Podle údajů ministerstva zemědělství sklidili téměř 7,6 milionu tun obilí, což je o zhruba 1,2 milionu tun více než loni. Obchodování s obilovinami je však kvůli nízkým cenám minimální. Celostátní průměrný hektarový výnos 5,31 tuny je ve srovnání s loňskem přibližně o 17 procent vyšší. Obchodování je však kvůli nízkým výkupním cenám zatím minimální.
Letošní sklizeň je podle Agrární komory ČR (AK) třetí nejlepší od roku 1990, kdy se sklidilo o 1,2 milionu tun obilí více než letos. V roce 2004 pak úroda překročila nynější o 0,6 milionu tun. .Množství sklizených obilovin předčilo letos i původní předpoklady Českého statistického úřadu, který počítal s úrodou na úrovni 6,9 milionu tun.
Bohatší sklizeň v tomto roce má i svůj rub, kterým jsou nízké výkupní ceny. Proti stejnému období loňského roku klesly asi o třetinu. AK podle svého posledního šetření uvedla, že potravinářská pšenice se prodává za 3600 až 4500 korun za tunu a krmné obilí za 3000 až 3200 korun za tunu. Ceny žita se pohybují na úrovni 3600 až 3800 korun. Sladovnický ječmen na základě jarních smluv se prodává asi za 6000 korun za tunu. Podle tajemníka komory Jana Záhorky jde vesměs o zálohové ceny. „Teď prodávají jen zemědělci, kteří potřebují peníze například na úhradu hnojiv,“ uvedl ředitel olomoucké agrární komory Miloš Porč. Doplnil, že cena potravinářské pšenice v regionu stagnuje na zhruba 4000 korunách za tunu. Ve stejném období loni ji přitom obchodníci vykupovali za 6000 a více korun.
Podle Státního zemědělského intervenčního fondu v 35. týdnu se potravinářská pšenice vykupovala od 3000 do 5162 koruny za tunu, cena tuny krmné pšenice pak dosáhla 3000 až 4500 korun.Generální sekretář Plodinové burzy Brno Karel Zezula sdělil, že na burze pokračuje pokles cen všech druhů obilovin. Zatímco ale během prázdninových týdnů ceny padaly o deset až dvacet procent, za posledních 14 dní klesly v průměru pouze o tři až pět procent. Zbývající komodity obchodované na burze, hrách a řepka, dokonce mírně podražily, informoval. Podle tajemníka AK se obchodování více rozběhne zřejmě v závěru roku. Do té doby by měli zemědělci plně využívat své skladovací kapacity.
Prezident AK ČR Jan Veleba upozornil na to, že zatímco ceny obilí letos výrazně klesly, tak hnojiva v meziročním srovnání podražila zhruba o 40 procent a výrazně stouply ceny energií a dalších vstupů do zemědělství. „Obilí se pomalu dostává do situace, která tu byla před třemi roky. Je ohrožena rentabilita jeho pěstování,“ uvedl Veleba. Čeští zemědělci jsou podle něj v obtížné situaci, protože v poslední době výrazně klesly tuzemské stavy prasat. „Jiné země to zkrmí dobytkem, my nemáme čím. Jsme v pasti,“ prohlásil.
Vyšší úrodu obilí podle komory hlásí také zemědělci v zemích EU. V celé EU se loni urodilo 257 milionů tun obilí, letos by v unii podle odhadů měla sklizeň stoupnout přibližně o 30 milionů tun.Mírně zvýšen byl také odhad celosvětové úrody pšenice, stoupal však i prognóza spotřeby. Konečné zásoby, které byly na minimální úrovni, se tak jen o málo zvýší. Další vývoj trhu záleží do značné míry na vývoji kurzu koruny vůči euru a americkému dolaru, ale i na postupu investorů na komoditních burzách, informovala AK.

Zařazeno v Rostlinná výroba, Žně