KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Další miliarda na dorovnání přímých plateb půjde z Pozemkového fondu ČR

05/01/09
MZe ČR

Tisková zprávaV Praze, 5. ledna 2009

Kabinet na svém pondělním zasedání odsouhlasil návrh novely zákona, který umožní převést miliardu korun na dorovnání přímých plateb zemědělcům. Peníze by měl stát vzít z příjmů Pozemkového fondu ČR.
 
Jedná se o poslanecký návrh novely, která získala v listopadu loňského roku v zemědělském výboru sněmovny podporu napříč politickým spektrem. Již před tím se na uvolnění prostředků z PF ČR na dorovnání přímých plateb dohodli premiér Mirek Topolánek, ministr zemědělství Petr Gandalovič a náměstek ministra financí Eduard Janota se zástupci profesních zemědělských sdružení.
 
„Dnešní rozhodnutí kabinetu navazuje na krok z poloviny prosince loňského roku, kdy vláda podpořila převod 1,1 miliardy korun z rezervních fondů ministerstva zemědělství a vládní rozpočtové rezervy do resortu zemědělství. Část z této sumy je rovněž určena na dorovnání přímých plateb. Plníme tím další část slibu, že se pokusíme zmírnit dopady škrtů v návrhu státního rozpočtu na letošní rok, “ uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.
 
Návrh by měl být podle ministra v dolní komoře projednán již v prvním čtení v tzv. zkráceném řízení. Celkem by přímé platby v roce 2009 měly dosáhnout úrovně 90 procent ve vztahu k původním členským státům EU.
 
 
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí MZe