KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Hodnocení bioproduktů

11/09/09
Ing. Lenka Šplíchalová / Infovenkov

Biopotraviny nejsou zdravější?

Profesor Jiří Petr z České zemědělské univerzity k britské studii
V poslední době nacházíme v mediích řadu zřetelně zavádějících informací o ekologickém zemědělství a kvalitě bioproduktů. Poslední takový článek byl v Lidových novinách 31. července „Biopotraviny nejsou zdravější než běžné jídlo.“ Nemohu jednoduše znevážit tak široký průzkum, ale z vlastních výsledků znám velkou variabilitu obsahu jednotlivých složek zemědělských produktů podle místa pěstování, průběhu počasí, podle vlastností půdy a podle druhu a odrůdy. Nelze však považovat nutriční hodnotu přímo za zdravotní hodnotu. Ve zmiňované britské studii se většinou mluví o obsahu jednotlivých prvků, což patří spíše do hodnocení nutriční hodnoty.
Celý článek zde
Zdroj: Ekologické zemědělství