KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

České potraviny na farmářských trzích v Praze

28/04/10
Ing. Lenka Šplíchalová / Infovenkov

Velkému zájmu se přizpůsobují jednotlivé městské části.

Další trhy budou v Počernicích
Dolní Počernice jsou po Dejvicích a Klánovicích další pražskou čtvrtí, která bude mít pravidelný farmářský trh. Počínaje pátkem 30. dubna si zde každý týden budou lidé moci nakoupit české sezonní potraviny. Informovala o tom spolupořadatelka trhu Hana Michopulu.
Michopulu od loňského podzimu organizuje trh v Klánovicích. Zájem o něj je velký, kromě místních obyvatel se na něj sjíždějí také lidé z blízkého i vzdálenějšího okolí. Poptávají zejména ovoce a zeleninu od regionálních pěstitelů. Nejdelší fronty se však tvoří u stánků s uzeninami, ovčími a kozími sýry. Návštěvníci si na trhu mohou koupit také čerstvá vajíčka, med, koláče, ovocné šťávy či květiny. Z podobné nabídky budou moci vybírat lidé také v Dolních Počernicích.
Pořadatelé se snaží sortiment průběžně rozšiřovat o netradiční produkty a speciality. "Minulý týden jsme měli prachatické zelňáky, což je šumavská certifikovaná specialita, jsou to zelné placky s kmínem a se sádlem," řekla Michopulu. Od května má být na trhu ke koupi pivo z českých minipivovarů a již o tomto víkendu také víno od tuzemských vinařů.
Právě úspěch klánovického trhu inspiroval počernickou samosprávu, která oslovila organizátory trhu v Klánovicích, zda by pro ně trhy připravili. "Chceme vyzkoušet, jestli to půjde," řekl tajemník úřadu Josef Stříška. Smlouvu uzavřeli na pět let, asi po měsíci ale chtějí vyhodnotit úspěšnost. Trhy se budou konat na náměstíčku před úřadem. "Uvidíme, kolik se toho tam vejde," dodal tajemník.
Již koncem května uspořádá ve spolupráci s občanským sdružením Archetyp tržiště s čerstvými zemědělskými produkty také Praha 10. Počínaje 22. květnem se budou třikrát týdně, a to v úterý, čtvrtek a sobotu, konat na Kubánském náměstí ve Vršovicích. Pokud se osvědčí, Praha 10 chce jejich pořádání rozšířit do další lokality na Zahradní město, i tam by se měly konat třikrát týdně, sdělil její starosta Vladislav Lipovský. Přesný sortiment, který se bude na tržišti prodávat, si vyberou lidé v anketě, kterou radnice uspořádala.
Zdroj: KIS Jihočeského kraje