KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Děčínská kotva 2010

16/06/10

      DĚČÍNSKÁ KOTVA 2010 39. ročník Mistrovství floristů ČR Hlavním inspiračním zdrojem a jednotící myšlenkou pro témata letošního ročníku soutěže Mistrovství floristů ČR – Děčínská kotva je světová výstava EXPO 2010, která se koná od 1. května do 31. října 2010 v Šanghaji. Soutěž probíhala v rámci Děčínských slavností a konala se pod […]

 

 

 

DĚČÍNSKÁ KOTVA 2010
39. ročník Mistrovství floristů ČR

Hlavním inspiračním zdrojem a jednotící myšlenkou pro témata letošního ročníku soutěže Mistrovství floristů ČR – Děčínská kotva je světová výstava EXPO 2010, která se koná od 1. května do 31. října 2010 v Šanghaji.
Soutěž probíhala v rámci Děčínských slavností a konala se pod záštitou hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové.

Soutěž se konala: 19. – 20. 5. 2010 výstava pro veřejnost : 21. – 23. 5. 2010.
Navštívilo ji cca 9 500 lidí.
Místo konání: Děčínský zámek
Vyhlašovatelé: Svaz květinářů a floristů ČR, Olomouc a Střední škola zahradnická a zemědělská A. E. Komerse, Děčín-Libverda

39. ročník Mistrovství floristů České republiky – Děčínská kotva 2010 zahájil již tradičně ředitel Střední školy zahradnické a zemědělské Antonína Emanuela Komerse v Děčíně – Libverdě pan Ing. Libor Kunte a primátor statutárního města Děčín pan Ing. Vladislav Raška.
Letošního ročníku se zúčastnilo 29 floristů – 18 juniorů, studentů zahradnických škol; a 11 seniorů, profesionálních aranžérů květin. Hodnocení soutěže proběhlo dle 100 bodového systému organizace Florint, na které dohlížel komisař Ing. Jiří Martinek.
Členy hodnotících komisí byli přední floristé České republiky, Německa, Polska a Slovenské republiky.  Juniorští floristé tvořili své práce v prostorách zámeckých koníren a utkali se v následujících disciplínách: kytice pro ženu velvyslance, překvapení (přízdoba hrnkové rostliny, květinová dekorace do interiéru pavilonu České republiky na výstavě EXPO 2010 a květinový šperk na společenské šaty. Senioři změřili své síly v prostorách zámecké oranžérie ve třech soutěžních disciplínách: kytice k výročí dne nezávislosti Mexika, překvapení (přízdoba hrnkové rostliny) a květinová dekorace do interiéru pavilonu České republiky na výstavě EXPO 2010 . Se čtvrtým soutěžním úkolem (květinový šperk na společenské šaty) se floristé přesunuli do prostor samotného zámku. Letošní Mistrovství floristů České republiky – Děčínská kotva vyvrcholilo ve čtvrtek 20. května 2010 večer slavnostním předáváním cen vítězům na nádvoří DĚČÍNSKÉHO ZÁMKU za účasti primátora statutárního města Děčína pana Ing. Vladislav Rašky a tajemníka velvyslance Spojených států mexických pana Rogelio Martínek Gayosso. Soutěž juniorů vyhrála Kateřina Holišová ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně a stala se tak ve své kategorii MISTREM ČR ve floristice. Vítězem seniorské kategorie a MISTREM ČR ve floristice  se stal Jaromír Kokeš ze Studia AMMI v Brně.
Letošní 39.mistrovství floristů ČR – Děčínská kotva byla nominační soutěží pro 17.mistrovství Evropy profesionálních floristů EUROPA CUP 2011, který se uskuteční od 31.srpna do 5.září 2011 v Havířově. Nominaci k reprezentování ČR na této floristické olympiádě si odnesl Jaromír Kokeš. Soutěž se mohla uskutečnit díky finanční podpoře statutárního města Děčín, projektu Labe–Elbe a dalších sponzorů.Součástí slavnostního večera byla také přehlídka soutěžních květinových modelů „květinová přízdoba pánských obleků“. Zde zvítězili studenti Střední školy prof. Zdeňka Matějčka z Ostravy.  
Již nyní se můžeme těšit na jubilejní 40. Mistrovství floristů ČR – Děčínská kotva 2011

 

Zařazeno v Akce a semináře