KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Premiér a ministr zemědělství na výstavě Země živitelka

08/09/10

Premiér a ministr zemědělství společně se zemědělci oslavili Národní dožínky 28.8.2010 Tisková zpráva – Na tradičních Národních dožínkách v rámci agrosalonu Země živitelka oslavili předseda vlády Petr Nečas a ministr zemědělství Ivan Fuksa spolu se zemědělci výsledky jejich poctivé práce. Premiér Nečas ve svém projevu mimo jiné zmínil škody, které napáchaly letošní povodně a snahu vlády […]

Premiér a ministr zemědělství společně se zemědělci oslavili Národní dožínky

28.8.2010

Tisková zpráva – Na tradičních Národních dožínkách v rámci agrosalonu Země živitelka oslavili předseda vlády Petr Nečas a ministr zemědělství Ivan Fuksa spolu se zemědělci výsledky jejich poctivé práce.

Premiér Nečas ve svém projevu mimo jiné zmínil škody, které napáchaly letošní povodně a snahu vlády hledat cesty, jak postiženým touto živelnou pohromou pomoci. Zdůraznil také, že  zemědělci kromě výroby potravin pečují o krajinu, za což jim patří dík. Správné hospodaření v krajině má velký vliv na prevenci proti povodním.

Ministr Fuksa ve svém vystoupení uvedl: „S farmáři jsem mluvil o jejich starostech, o počasí, samozřejmě i o penězích. Ale nakonec jsme se většinou dostali k tomu, co pokládáme za nejdůležitější. K tomu, že úrodná půda a překrásná česká krajina jsou nejcennějším dědictvím, které nám daly příroda a tvrdá práce našich předků“. Ministr zemědělcům také vzkázal: „Přijel jsem vám říct, že chci spolu s vámi zachovat a kultivovat dědictví předchozích generací, úrodnou půdu a krásnou krajinu a chci z našeho venkova udělat ještě lepší místo pro život. Přijel jsem vám také poděkovat za vaši poctivou práci.

Po ukončení slavnostního zahájení Národních dožínek si pan premiér v doprovodu ministra Fuksy a dalších hostů prohlédli výstavu. Zavítali také do pavilonu R3, kde všechny kraje představují „Regionální potraviny“. Značka „Regionální potravina“ je udělována vítězům v různých kategoriích. Tento projekt připravilo Ministerstvo zemědělství. Má za cíl seznámit a pomoci prosadit na tuzemském trhu kvalitní a tradiční krajové potraviny.

Přestože jsou dožínky oslavou ukončení sklizně, letos se u výše výnosů pohybujeme v oblasti odhadů, protože sklizeň ještě pokračuje. Nicméně podle odhadů by měla být sklizeň proti loňskému roku nižší o 762 tisíc tun, tj. o necelých deset procent (9,72 %). I přesto potřeby domácího trhu (dlouhodobě kolem 5 300 – 6 000 tis. tun) pokryje. ČSÚ hovoří o sklizni průměrné.

 

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Zařazeno v Akce a semináře