KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Pravý špekáček při pečení voní, ošizený začne na ohni čmoudit

03/05/11

Tisková zpráva – Nejčastějším druhem masa, který lidé jedí v zemích Evropské unie, je vepřové. Mezi jeho největší spotřebitele ve světě patří Česká republika. Češi jsou také, zejména nyní, kdy začíná sezona grilování, nadšenými konzumenty špekáčků. Co má a může, kromě vepřového, ještě obsahovat poctivý špekáček a jak vypadá opečený na ohni v porovnání s […]

Tisková zpráva – Nejčastějším druhem masa, který lidé jedí v zemích Evropské unie, je vepřové. Mezi jeho největší spotřebitele ve světě patří Česká republika. Češi jsou také, zejména nyní, kdy začíná sezona grilování, nadšenými konzumenty špekáčků. Co má a může, kromě vepřového, ještě obsahovat poctivý špekáček a jak vypadá opečený na ohni v porovnání s méně kvalitní uzeninou, dnes demonstroval náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel s řeznickým mistrem Jaroslavem Klepišem z Uhlířských Janovic. Nad voňavým špekáčkem se mluvilo i o produkci kvalitního vepřového masa a podpoře sektoru prasat.

Opekání špekáčků„Kvalita potravin je jednou z mých priorit. Ale iniciativy, které zvedají jakost jídla na českých stolech, by měly vycházet i od spotřebitelů a výrobců,“ zdůraznil ministr Ivan Fuksa. Čeští chovatelé prasat se mohou například zapojit do projektu „Q-Pork Chains“. Jde o systém postihující celý výrobní řetězec „z farmy na vidličku“, tedy od produkčních faremních systémů přes prosazování nových technologií a produktů u zpracovatelů masa až po kontrolu kvality v rámci celého systému.

Cílem projektu, do kterého se zatím zapojily desítky organizací ze 14 zemí EU, je přesvědčit spotřebitele o kvalitě vepřového masa a propojit chov prasat se současnými trendy pohody zvířat (animal welfare). „Zapojení českých producentů vepřového masa i jeho zpracovatelů by bylo náročnější na výrobu, ale mohlo by jim přinést další podpůrné finance. Zároveň by určitě bylo cestou, jak dosáhnout kvalitnější produkce, a tím lepších cen,“ řekl dále ministr Fuksa. Se zlepšením konkurenceschopnosti se podle ministra otvírají i větší možnosti exportu v rámci EU.

Jak poznat kvalitní špekáček, který letos získal chráněné označení EU, jak se chová na otevřeném ohni kvalitní a jak méně kvalitní uzenina, předvedl náměstek ministra Chmiel společně s řeznickým mistrem Klepišem při dnešním grilování v Holešovicích. Opekání špekáčkůJednoduché tipy, jak zákazník kvalitní od nekvalitního špekáčku pozná, se určitě budou před nadcházející grilovací sezónou hodit.

Aby bylo stále dost masa na špekáčky a další lahůdky z vepřového masa, Ministerstvo zemědělství podporuje chov prasat v několika rovinách. Jde například o podporu investic pro chovatele v rámci Programu rozvoje venkova a z národních zdrojů dotace na zlepšování genetického potenciálu prasat a ochrany zdraví prasat. Loni Ministerstvo zavedlo také nový dotační program pro ozdravení chovů prasnic.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe