KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Výstava Mezinárodní rok lesů

02/05/11

Národní zemědělské muzeum připomíná Mezinárodní rok lesů největší výstavou ve své historii 29.4.2011 Tisková zpráva – Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné dnes pro veřejnost zahájilo výstavu „Co pamatuje strom a lidé zapomněli“. Je to nejrozsáhlejší projekt ve 120leté historii instituce. Expozici, kterou muzeum připravilo ve spolupráci s Lesy ČR, doplňují přednášky, odborné semináře […]

Národní zemědělské muzeum připomíná Mezinárodní rok lesů největší výstavou ve své historii

29.4.2011

Tisková zpráva – Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné dnes pro veřejnost zahájilo výstavu „Co pamatuje strom a lidé zapomněli“. Je to nejrozsáhlejší projekt ve 120leté historii instituce. Expozici, kterou muzeum připravilo ve spolupráci s Lesy ČR, doplňují přednášky, odborné semináře a interaktivní programy. Výstava skončí 30. října.

V hlavní části expozice návštěvník prochází rozřezaným kmenem stotřicetiletého smrku, který ho jako po časové ose provede historií lesnických oborů. Na každém z třinácti odřezků uvidí lidé portrét vládce příslušné doby, seznámí se s tehdejší měnou a dalšími zajímavostmi. Veřejnost může například porovnat kancelář fořta ze začátku 20. století se současnou úřadovnou správce Lesů ČR. Na zrenovovaném muzejním dvoře muzeum umístilo lesopark s naučnou stezkou „O stromech a o lese“.

„Propagaci lesů, jejich životně důležitých funkcí i různorodosti lesnických prací vítám. Málokdo si uvědomuje, že lesy pokrývají téměř celou třetinu České republiky. Z tohoto spravují Lesy ČR kolem 50 % státních lesů,“ řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

V nově otevřených prostorách muzea v prvním a třetím patře si můžou návštěvníci prohlédnout doprovodné výstavy, např. „Staletí mysliveckých a lesnických uniforem“, největší sbírku historických i současných stejnokrojů. Součástí jsou i uniformy významných osobností a filmové a divadelní kostýmy lesních a lesnických postav (např. Bolka Polívky z divadelní hry Poslední leč nebo z filmu Muži v říji). Jedna z dalších doprovodných výstav „Vůně dýmu a jehličí“ seznamuje veřejnost s historií lesních železnic. O práci českých lesníků v Izraeli informuje dokumentární expozice Český les v poušti Negev.

„Cílem Mezinárodního roku lesů vyhlášeného pro rok 2011 Organizací spojených národů je zvýšit povědomí o významu lesů a lesního hospodářství pro společnost, posílit ochranu přírody, trvale udržitelné obhospodařování lesů a vývoj všech typů lesů k užitku současných i budoucích generací,“ uvedl generální ředitel muzea Zdeněk Novák.

 Součástí výstavy budou také semináře, přednášky a několik tematických týdnů, dnů a víkendů o lesnictví a myslivosti určených odborné i široké veřejnosti. Podrobný časový harmonogram projektu naleznou zájemci na stránkách Národního zemědělského muzea www.nzm.cz.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Zařazeno v Akce a semináře