KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Benešovské pivo Sedm kulí získalo bronzový královský glejt

16/09/11

  Polotmavé pivo Sedm kulí z benešovského Pivovaru Ferdinand získalo na prvním ročníku Královského vzorkového veletrhu pivovarnictví, který se uskutečnil na hradě Křivoklát, bronzový královský glejt. O tom, že toto pivo chutnalo nejen odborné porotě, ale i návštěvníkům, svědčí skutečnost, že bylo vyprodáno ještě před vyhlášením výsledků. Zlatý mok Sedm kulí letos získal také označení Středočeská […]

 
Polotmavé pivo Sedm kulí z benešovského Pivovaru Ferdinand získalo na prvním ročníku Královského vzorkového veletrhu pivovarnictví, který se uskutečnil na hradě Křivoklát, bronzový královský glejt. O tom, že toto pivo chutnalo nejen odborné porotě, ale i návštěvníkům, svědčí skutečnost, že bylo vyprodáno ještě před vyhlášením výsledků. Zlatý mok Sedm kulí letos získal také označení Středočeská Regionální potravina.
 
Podle mluvčího poroty moderátora Petra Jančaříka, nebylo rozhodování vůbec lehké. Vítěze musel určit až „rozstřel“, protože piva na prvních třech místech získala v anonymním hodnocení stejný počet bodů. Porotci museli ochutnat více než 40 druhů piv od výčepních přes ležáky, speciály až po piva ovocná. Hodnotili mimo jiné jejich vzhled, vůni a chuť. Soutěž se konala v sobotu i v neděli, každý den byla porota v jiném složení. Piva, která obsadila první tři místa v sobotním klání, už v neděli soutěžit nemohla.
 
Křivoklátské klání na sluníčkem prohřátém hradním nádvoří si pochvalovali nejen návštěvníci, ale i samotné pivovary. „Očekávali jsme ale větší návštěvnost, za sobotu a neděli přišlo na pivní festival kolem 2000 lidí,“ řekl Radek Dvořák, ředitel společnosti Rakovnicko o.p.s., která akci pořádala spolu se správou hradu. Příští rok proto plánují termín pivního festivalu o týden posunout, aby se kryl s tradičním setkáním starostů na hradě Křivoklát.
 
Podle kastelána hradu Luďka Frencla je cílem festivalu nejen zpestřit nabídku akcí na hradě, ale také podpořit propagaci obnovy Křivoklátského hradního pivovaru. Jeho projekt už je připravený, bez dotace se ho ale realizovat nepodaří.
 
Podle dochovaných písemných zpráv se na hradě Křivoklát vařilo pivo od roku 1517. Archeologické nálezy však prokázaly, že historie křivoklátského pivovarnictví sahá podstatně dál.
 
Jaroslava Tůmová