KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Výzkumný projekt na využití syrovátky

20/10/11

V rámci projektu Wheylayer, financovaného EK, se využitím syrovátky k výrobě obalů na potraviny zabývá 14 partnerských organizací z celé EU. Nedávné vědecké studie prokázaly, že vedlejší produkt při výrobě sýrů – syrovátka – se chová jako dobrá izolační fólie s přijatelnou mechanickou integritou. Na projektu vývoje nového bioplastu ze syrovátky (WheyLayer, 7. RP financovaný Evropskou komisí, Research for SME- Associations, […]

V rámci projektu Wheylayer, financovaného EK, se využitím syrovátky k výrobě obalů na potraviny zabývá 14 partnerských organizací z celé EU.
Nedávné vědecké studie prokázaly, že vedlejší produkt při výrobě sýrů – syrovátka – se chová jako dobrá izolační fólie s přijatelnou mechanickou integritou. Na projektu vývoje nového bioplastu ze syrovátky (WheyLayer, 7. RP financovaný Evropskou komisí, Research for SME- Associations, 2009 – 2013) se podílí celkem 14 partnerských organizací, jak výrobci, tak také vědci specializující se na plastové obaly, recyklaci a strojírenství. Projekt navázal na výsledky předchozích výzkumů s cílem dosáhnout komerčně využitelné technologie výroby plastu pokrytého vrstvou syrovátky, aniž by došlo k redukci propustnosti vlhkosti a kyslíku v porovnání s konvenční plastovou fólií a naopak došlo ke zvýšení její recyklovatelnosti.
 
Syrovátka obsahuje okolo 7 % sušiny, je bohatá na protein, který může být využit při výrobě syrovátkové vrstvy – nového bioplastu. Každoročně se v Evropě vyrobí v sýrárnách 50 mil. t syrovátky. Část z tohoto ohromného množství se např. využije jako zdroj proteinu pro výživu sportovců, ale asi 40 % se zlikviduje bez užitku.
 
Skupina malých společností ze španělské Katalánie se zapojila do projektu financovaného EU s cílem z odpadní suroviny vytvořit nový obalový materiál. Syrovátku ze sýráren vědci filtrovali a po vysušení získali čistý syrovátkový protein, který byl následně použit v tenké vrstvě k pokryvu plastové fólie k balení potravin, která je vzduchotěsná i odolná proti vodě a také snadno recyklovatelná. Syrovátkový protein se ozpouští ve vodě za pomoci enzymů. Jednotlivé vrstvy se od sebe snadno oddělí, což velmi usnadňuje následnou recyklaci, uvedl Klaus Noller, vedoucí oddělení vývoje materiálů v německém Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging.
 
Vědci doufají, že nová technologie může být realizována v průmyslovém měřítku v průběhu příštích dvou let k výrobě biodegradovatelné plastové fólii k balení potravin a dokonce i tácků na potraviny.
 
Greener plastic