KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Zásluhou Lesů ČR se otevřela nová paraZOO ve středočeské Vlašimi

18/06/12
viz. zdroj

  Lesy ČR se významně zasloužily o to, že v Podblanickém ekocentru ve středočeském městě Vlašim, v okrese Benešov, mohla být po několikaměsíční rekonstrukci znovu otevřena expozice Záchranné stanice pro živočichy ČSOP Vlašim. Lesy ČR s Českým svazem ochránců přírody dlouhodobě spolupracují. Lesy ČR tuto rekonstrukci podpořily v rámci společného programu Podpora Národní sítě záchranných stanic.   V expozici […]

 
Lesy ČR se významně zasloužily o to, že v Podblanickém ekocentru ve středočeském městě Vlašim, v okrese Benešov, mohla být po několikaměsíční rekonstrukci znovu otevřena expozice Záchranné stanice pro živočichy ČSOP Vlašim. Lesy ČR s Českým svazem ochránců přírody dlouhodobě spolupracují. Lesy ČR tuto rekonstrukci podpořily v rámci společného programu Podpora Národní sítě záchranných stanic.
 
V expozici jsou chována zvířata z přírody České republiky, která pro trvalé následky jejich zranění není možné vypustit zpět do přírody. A právě tento fakt vystihuje její nový název – paraZOO. V paraZOO se veřejnost může seznámit s příběhy zde chovaných zvířat, nebo se dozvědět, jak lze zraněním zvířat předcházet. Zrekonstruovaný areál je však ideální i pro klasickou odpočinkovou vycházku.
 
Od roku 1994 v místě sídlila celá záchranná stanice. Díky výstavbě nového léčebného areálu nedaleko obce Pavlovice v letech 2010 a 2011 došlo k oddělení léčebné části stanice a zahrada byla zrekonstruována k ryze expozičním účelům. Vyrostly zde nové, zajímavěji řešené voliéry. Výběh pro vydru návštěvníkům nabízí i pohled pod vodní hladinu. Celou expozici je možné si ve zrekonstruovaných prostorách prohlédnout i bez průvodce.
 
 
Otevírací doba v paraZOO:
 
duben až říjen: Út – Ne 10:00 – 18:00 h
listopad, prosinec, březen: Út – Ne 10:00 – 16:00 h
leden, únor – zavřeno
 
Více informací lze vyhledat na internetové adrese www.pomoczviratum.cz .

 

KONTAKTY


 
Zbyněk Boublík
Tiskový mluvčí Lesů ČR
Tel.: +420 724 813 301
Bc. Michala Musilová
vedoucí záchranné stanice
Tel.: 317 845 169