KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Prošlé zboží, nelegální jatka a zboží bez dokladů

08/11/12
viz. zdroj

Zboží s prošlým datem použitelnosti se musí tzv. neškodně odstranit, to znamená zlikvidovat v asanačním podniku. To se týkalo 3 kg uzenin z prodejny v Šenově u Ostravy, téměř tří kilogramů uzenin v Ostravě – Porubě, zhruba 10 kg uzenin a cikánské pečeně v Přelouči,  3,5 kg kuřecích srdcí v prodejně v Ronově nad Doubravou, 7 kg uzenin a šunky v Horní Lutyni a […]

Zboží s prošlým datem použitelnosti se musí tzv. neškodně odstranit, to znamená zlikvidovat v asanačním podniku. To se týkalo 3 kg uzenin z prodejny v Šenově u Ostravy, téměř tří kilogramů uzenin v Ostravě – Porubě, zhruba 10 kg uzenin a cikánské pečeně v Přelouči3,5 kg kuřecích srdcí v prodejně v Ronově nad Doubravou, 7 kg uzenin a šunky v Horní Lutyni a přes 4 kg jitrnicového prejtu v Českém Těšíně. Kromě nařízené likvidace bylo zahájeno s dotyčnými subjekty správní řízení za účelem uložení pokuty. V řeznictví v Milevsku nařídili veterinární inspektoři zlikvidovat 11 kg masného polotovaru – vinné klobásy kvůli smyslovým změnám.

V Brně řešila Cizinecká policie ČR případ, ke kterému byla pozvána Státní veterinární správa, a výsledkem bylo odhalení nelegální porážky drůbeže, navíc v objektu byly zjištěny neodpovídající hygienické podmínky a zajištěno 625 kg drůbeže, která musí být zlikvidována. (V objektu zjistila pochybení též SZPI, nelegální výrobu Tofu aj.).

Špatné označení, popřípadě žádné, to jsou stále se objevující prohřešky u prodejců na některých farmářských trzích. Například ve Zbiroze prodejce označení o datu použitelnosti a doklady o původu trvanlivých masných výrobků (uzenin) nakonec doplnil, nicméně prodej byl posléze ukončen. Tamtéž prodejce nabízel bez ochrany před povětrností uzené nebalené ryby (makrela, sleď, pstruh, tolstolobik, žralok, šproty, mořský úhoř) a bez informace o datu spotřeby a teplotě uchovávání. I v tomto případě byl prodej ukončen. V Třinci na trhu nabízel prodejce 40 kg pařených sýrů bez dokladu o původu a prošlý Jánošíkův oštěpek, který bylo nařízeno zlikvidovat (7,5 kg). Prodej byl okamžitě ukončen.

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS: www.svscr.cz.