KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Výstava "Lesy  dětem" v Brně začíná již ve středu 7. listopadu a končí 1.prosince 2012

08/11/12
viz. zdroj

Vydejte se do lesa společně s Lesy ČR a Knihovnou Jiřího Mahena v Brně   Hradec Králové 5. listopadu 2012 – O tom, jak důležité je najít cestu do přírody vypráví výstava „Lesy dětem“, kterou pořádá státní podnik Lesy ČR v úzké spolupráci s Knihovnou Jiřího Mahena v Brně, a to od středy 7. listopadu do soboty […]

Vydejte se do lesa společně s Lesy ČR a Knihovnou Jiřího Mahena v Brně
 

Hradec Králové 5. listopadu 2012O tom, jak důležité je najít cestu do přírody vypráví výstava „Lesy dětem“, kterou pořádá státní podnik Lesy ČR v úzké spolupráci s Knihovnou Jiřího Mahena v Brně, a to od středy 7. listopadu do soboty 1. prosince 2012. Les se tentokrát přesunul do knihovny, kde se návštěvníci mohou seznámit s významem lesů, prohlédnout si ukázky přírodnin, vše potřebné k včelařství i myslivecké trofeje. Dozvědí se také důležité informace o činnosti Lesů ČR. Součástí výstavy je rovněž prezentace dřevěných folklórních hraček. Vernisáž výstavy s ukázkami živých včel a ochutnávkou medu se uskuteční v úterý 6. listopadu 2012 od 17.00 v Ústřední knihovně, Kobližná 4, Brno.
 
Lesy ČR v průběhu výstavy připravují pro přihlášené žáky 3. a 4. tříd základních škol z centrální oblasti města Brna čtyři zábavně-vzdělávací programy zaměřené na ukázky práce tak zvané lesní pedagogiky, které proběhnou během čtyř pátečních dopolední.
 
Každé dopoledne bude probíhat ve dvou blocích: během prvního bloku se děti  zúčastní přednášek například o včelařství, myslivosti nebo dravcích. Přednášky povede zkušený lesní pedagog Lesů ČR. 
V rámci druhého bloku  si děti v doprovodu lesního pedagoga prohlédnou připravenou výstavu věnovanou lesům, myslivosti a včelaření. Na vlastní oči poznají také pravý včelí úl. V klubovně knihovny se v závěru každého z programů zúčastní poznávacích disciplín na témata jako přiřazování stop, poznávání dřevin, hmatové poznávání přírodnin se zavázanýma očima a hrací koutek.
Všechny děti dostanou na památku drobný dáreček (propisky, nálepky, magnetky, pohledy …) a paní učitelky obdrží pracovní listy k tématu lesní pedagogiky. Předpokládá se, že se zábavně – vzdělávacích akcí s Lesy ČR zúčastní více než 500 dětí.
 
Spojení velkého prostoru lesa s otevřeností knihovny naplňuje hlavní myšlenku lesní pedagogiky, jejímž cílem je prohlubování zájmu veřejnosti o les, zlepšování vztahů člověka k přírodě, přiblížení práce lesníků a vysvětlení zásad trvale udržitelného hospodaření v lesích, které Lesy ČR v rámci péče o spravované lesy uplatňují.
 
V poslední den výstavy, v sobotu 1. prosince, proběhne pod vedením Zdeňka Bukáčka výtvarná akce pro děti i dospělé zaměřená na malování dřevěných figurek.
 
Výstava bude otevřená v rámci provozní doby Knihovny Jiřího Mahena v Brně na adrese Kobližná 4 a to od pondělí do pátku v čase 10 – 18 hodin, v sobotu pak od 10 do 14 hodin.
 
(ZPRÁVA POKRAČUJE VYSVĚTLUJÍCÍMI INFORMACEMI)
 
Kontakt:

Lesy ČR: Mgr. Zbyněk Boublík, tiskový mluvčí, tel.: 724 813 301, e-mail:boublik@lesycr.cz
KJM: Bc. Jana Kuncová, tel.: 542 532 102, mobil: 605 298 276, e-mail: public@kjm.cz
 
VYSVĚTLUJÍCÍ INFORMACE:
 
Lesní pedagogika je jedna z metod lesnické a environmentální osvěty zabývající se předáváním pravdivých informací o lese a hospodaření v něm zábavnou a poutavou formou prostřednictvím lesního pedagoga. Důraz je kladen na tzv. zážitkové poznávání lesa, kdy se účastníci aktivit lesní pedagogiky učí vnímat les všemi smysly, čímž u nich dochází k přirozenému vnímání a snadnému zapamatování.
 
Lesní pedagog je odborník s lesnickým vzděláním či praxí v lesnictví a úspěšný absolvent certifikovaného kurzu lesní pedagogiky naplňující její podstatu, který umí představit les zábavnou a poutavou formou.