KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

6.ročník soutěže "Potravinářský výrobek Středočeského kraje"

22/01/13
Středočeský kraj

16.1.2013 Devítičlenná komise se středočeským hejtmanem Josefem Řihákem. plná velikost   V  budově Krajského úřadu Středočeského kraje se konalo hodnocení potravinářských výrobků přihlášených do šestého ročníku tradiční soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje“. V devítičlenné hodnotitelské komisi zasedali čelní představitelé Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Krajské veterinární správy, Krajské hygienické stanice Středočeského kraje a odborníci Středočeského kraje. […]

16.1.2013

Devítičlenná komise se středočeským hejtmanem Josefem Řihákem.
Devítičlenná komise se středočeským hejtmanem Josefem Řihákem.

 

V  budově Krajského úřadu Středočeského kraje se konalo hodnocení potravinářských výrobků přihlášených do šestého ročníku tradiční soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje“. V devítičlenné hodnotitelské komisi zasedali čelní představitelé Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Krajské veterinární správy, Krajské hygienické stanice Středočeského kraje a odborníci Středočeského kraje. Na výběru nejlepších pochutin se také účastnil středočeský hejtman Josef Řihák.

Do soutěže bylo přihlášeno celkem 80 potravinářských výrobků zastoupených v 7  kategoriích. Soutěžilo celkem 13 výrobců s výrobní kapacitou malého až středního rozsahu. Soutěžní výrobky byly hodnoceny podle čtyř odborných kritérií. V kategorii Mlýnské a pekárenské výrobky se jako nejlepší umístily výrobky vícezrnná houska, chléb Ovsík a chléb Havíř. V kategorii Mléko, mléčné výrobky byly oceněny ovocný tvaroh-citron a limetka, zmrzlina Bombato-pravá čokoláda a ovocný tvaroh-lesní plody. Ocenění za kategorii Lahůdky a cukrářské výrobky získaly zlaté Tiramisu, špaldový řez s jogurtem a Charme Panna cotta s lesními plody. V kategorii Alkoholické nápoje, víno (kromě piva) ocenění z bílých vín získal Ryzlink rýnský, pozdní sběr, ročník 2008. Z červených vín byl oceněn Svatý Vavřín, ročník 2008. V tradičně velmi atraktivní kategorii Masné výrobky byly jako nejlepší oceněny kachní roláda pečená, šunka Jaksepatří, králičí miniroláda a medvědí paštika zauzená. Kategorie Med, výrobky ze včelího medu měla oceněné tři druhy medu – květový med lipový, medovicový med lesní a med květový jarní pastovaný. V poslední kategorii Ostatní potravinářské výrobky a pivo patřily ke špičce polotmavé speciální pivo, tmavé speciální pivo a cukr bílý krupice camping.

Do této potravinářské soutěže se každoročně hlásí jak účastníci s určitými zkušenostmi z předchozích ročníků, tak i „nováčci“ z řad malých a středních výrobců, kteří by se rádi prosadili v tvrdé konkurenci na trhu se svými kvalitními výrobky.

Oficiální slavnostní vyhlášení výsledků 6. ročníku soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje“, proběhne na jarním ročníku výstavy Zemědělec 2013 na výstavišti v Lysé nad Labem dne 23. 3. 2013.