KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

MZe se účastní největšího evropského potravinářského veletrhu Grüne Woche v Berlíně

18/01/13

18.1.2013 Tisková zpráva – Dnes byl zahájen mezinárodní veletrh potravinářství, zemědělství a zahradnictví Internationale Grüne Woche. Tato akce má velmi dlouhou tradici, letos se koná již 78. ročník. Česká republika zde má tradičně svou národní expozici. Výstava je určena pro odborníky, obchodníky i veřejnost a potrvá do 27. ledna. Na veletrhu se setká řada nejvyšších […]

18.1.2013

Tisková zpráva – Dnes byl zahájen mezinárodní veletrh potravinářství, zemědělství a zahradnictví Internationale Grüne Woche. Tato akce má velmi dlouhou tradici, letos se koná již 78. ročník. Česká republika zde má tradičně svou národní expozici. Výstava je určena pro odborníky, obchodníky i veřejnost a potrvá do 27. ledna. Na veletrhu se setká řada nejvyšších představitelů agrárního sektoru zemí západní, střední i východní Evropy.

Ministerstvo zemědělství se pravidelně účastní mezinárodních veletrhů a je na nich úspěšné. Svědčí o tom například i čestné uznání za vynikající prezentaci České republiky, které náš úřad dostal vloni na tomto berlínském veletrhu. Za přínosné považuji, že se na výstavách scházejí podnikatelé z různých zemí, a proto jsou výbornou příležitostí a místem k navázání obchodních kontaktů,“ řekl ministr Petr Bendl.

Pod patronací českého Ministerstva zemědělství letos na veletrhu vystavuje potravinářská a šlechtitelská společnost Chovservis zaměřená na skot, prasata a uzeniny, firma Ceria specializující se na bílkovinové koncentráty rostlinného původu, obalovací a chutící směsi, firma Derer Import dovážející české produkty na německý trh a firma Precimat, která se zabývá ruční výrobou trdelníků. České potravinářství reprezentují na veletrhu pivovary Holba, Litovel, Zubr, minipivovar Rohan a Plzeňský prazdroj. Stoprocentní přírodní ovocné šťávy představuje společnost Vitaminátor. Součástí české expozice je informační a prezentační stánek Ministerstva zemědělství a velmi navštěvovaná restaurace, ve které mohou návštěvníci ochutnat tradiční národní speciality a česká piva.

Výstava je zaměřena v oblasti potravinářství na prezentaci gastronomie, na čerstvé produkty, ryby, biopotraviny, maso a mléčné výrobky. Dále je představen široký výběr vín z různých zemí, piva a alkoholických nápojů. Součástí výstavy je i lesnictví a myslivost, zahradnictví, květinářství a přehlídky hospodářských zvířat. Partnerskou zemí veletrhu Grüne Woche se pro rok 2013 stalo Nizozemsko, Česká republika se veletrhu účastní již od roku 1955 a partnerskou zemí byla v roce 2005. Výstava je kontraktační i prodejní a účast na ní je pro vystavovatele vysoce prestižní záležitostí. Každoročně se jí účastní kolem 1600 vystavovatelů ze 70 zemí a více než 400 tisíc návštěvníků. Za dobu existence výstavy se jí zúčastnilo přes 80 000 firem ze 125 zemí a navštívilo ji 30,9 milionu návštěvníků.

Kateřina Böhmová
ředitelka Odboru komunikace MZe

Přílohy