KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Semináře o odpadech se setkávají s velkým zájmem starostů

22/01/13
Středočeský kraj

17.1.2013 Náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Marek Semerád na setkání se starosty v Mělníku. plná velikost   Ve čtvrtek 17. ledna 2013 proběhl v Mělníku v pořadí již třetí odborný seminář zaměřený na problematiku  integrovaného systému nakládání s komunálními i dalšími odpady na území Středočeského kraje pro období 2013–2022. Zúčastnilo se jej více než 40 starostů měst a […]

17.1.2013

Náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Marek Semerád na setkání se starosty v Mělníku.
Náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Marek Semerád na setkání se starosty v Mělníku.

 

Ve čtvrtek 17. ledna 2013 proběhl v Mělníku v pořadí již třetí odborný seminář zaměřený na problematiku  integrovaného systému nakládání s komunálními i dalšími odpady na území Středočeského kraje pro období 2013–2022. Zúčastnilo se jej více než 40 starostů měst a obcí mělnického okresu.

„Myslím, že se nám skutečně daří naplňovat náš záměr seznámit zástupce obcí s návrhem konkrétního řešení pro dlouhodobě udržitelný způsob nakládání s komunálními odpady, který by měl být zároveň v budoucnosti ekonomicky a sociálně únosný jak obce, tak pro jejich občany,“ říká náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Marek Semerád, který dnešní úspěšné informační setkání se starosty v Mělníku zahájil. Účast starostů na všech dosud pořádaných akcích k problematice odpadů je podle jeho slov překvapivá. „Skutečně je velmi znát, že problém odpadů a skládkování je společným tématem většiny odpovědných starostů i zastupitelů a jeho úspěšné vyřešení prioritou v jejich každodenní komunální práci,“ dodal.

Během semináře se starostové detailně seznámili s  novým „Návrhem integrovaného systému nakládání s komunálními odpady ve Středočeském kraji“, „Strategií obcí a měst v odpadovém hospodářství v období 2013-2022“  i se studií „Technicko ekonomická analýza integrovaného systému nakládání s komunálními i dalšími odpady ve Středočeském kraji, která navrhla řešení pro komunální odpady“. Mimo jiné se v ní hovoří o východiscích  v řešení odpadového hospodářství ve Středočeském kraji, kde se stejně jako v jiných krajích uvažuje o vybudování zařízení na energetické využití odpadů (ZEVO). 

„Informací jsme se dozvěděli opravdu velmi mnoho a nyní si musíme vše v hlavách promyslet a říci, co je pro nás dobré a jak budeme postupovat dál. Tento typ akcí je pro nás rozhodně velkým přínosem,“ zhodnotila po ukončení diskusní části krajské akce starostka obce Obříství Jitka Zimová.

Odborné semináře budou v měsíci lednu pokračovat i v dalších dnech: 18. v Benešově, 22.   v Nymburce, 23. v Kolíně, 24. v Praze, 28. v Rakovníku a 29. ledna bude zakončen cyklus těchto odborných seminářů v Příbrami.

Veškeré informace k pořádaným seminářům jsou starostům měst a obcí k dispozici na webové adrese: http://www.stredoceska-kampan.cz/