KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

42. Mistrovství floristů České republiky – Děčínská kotva 2013

07/06/13

  Ve dnech 15. – 19. května 2013 se v prostorách jižního křídla děčínského zámku uskutečnil již 42. ročník nejprestižnější floristické soutěže v České republice, Mistrovství floristů České republiky – Děčínská kotva 2013.   Celá akce byla součástí projektu „Floristika čtyřmi smysly“, který byl financován z prostředků Evropské unie v rámci podpory z Fondu malých projektů EUROREGIONU ELBE/LABE.   Soutěž […]

 
Ve dnech 15. – 19. května 2013 se v prostorách jižního křídla děčínského zámku uskutečnil již 42. ročník nejprestižnější floristické soutěže v České republice, Mistrovství floristů České republiky – Děčínská kotva 2013.
 
Celá akce byla součástí projektu „Floristika čtyřmi smysly“, který byl financován z prostředků Evropské unie v rámci podpory z Fondu malých projektů EUROREGIONU ELBE/LABE.
 
Soutěž se konala v rámci Děčínských slavností a proběhla pod záštitou ministra zemědělství Petra Bendla, ministra pro místní rozvoj Ing. Kamila Jankovského, hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka, prezidenta Agrární komory ČR Ing. Jana Veleby a prezidenta Sdružené organizace nevidomých a slabozrakých ČR pana Václava Poláška.
 
Hlavními organizátory soutěže byla Střední škola zahradnická a zemědělská Antonína Emanuela Komerse, Děčín – Libverda, Svaz květinářů a floristů ČR a statutární město Děčín.
 
Samotná soutěž se odehrála 15. a 16. května 2013. Účastníci soutěžili ve dvou kategoriích, juniorské, kde se představili studenti středních zahradnických škol, a seniorské, kde se o vítězství utkali profesionální floristé a studenti vysokých škol.
 
Soutěž tvořily čtyři soutěžní disciplíny, jež spojovalo nosné téma letošního ročníku, kterým byla „Pocta Otto Wichterlemu“, připomínající 100. výročí narození tohoto významného světového vědce a vynálezce českého původu. Je mimo jiné otcem moderních měkkých kontaktních čoček, které dnes nosí miliony lidí po celém světě.
 
První tři disciplíny: „Čistá jako sklo“ – svatební floristika, „Růžové brýle“ – tajná práce a „Kytice pro zrakově postiženou osobu“ – vázaná kytice soutěžící tvořili v prvním dnu soutěže, poslední nejnáročnější soutěžní úkol „Pocta Otto Wichterlemu“ – prostorové květinové aranžmá vytvořili 16. května 2013.
O vítězství bojovalo 9 soutěžících v kategorii junior a 12 soutěžících v kategorii senior.
 
Na slavnostním galavečeru byli za přítomnosti vzácných hostů –zahraničních diplomatů Victora Juliána Hernándeze Leóna, velvyslance Bolívarovské republiky Venezuela, Fermina Gabriela Quinonese Sancheze, chargé d´affaires Kubánské republiky, Slobodana Srdanoviče z rady Velvyslanectví Bosny a Hercegoviny a domácích představitelů – hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka, předsedy kontrolního výboru a člena Zastupitelstva ÚK Ing. Vladislava Rašky, předsedkyně Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost a členky Zastupitelstva ÚK Ing. Dagmar Waicové, poslance Parlamentu ČR Jaroslava Foldyny a rovněž za účasti zástupců hlavních organizátorů – primátora statutárního města Děčín Františka Pelanta, ředitele Střední školy zahradnické a zemědělské Antonína Emanuela Komerse, Děčín – Libverda Ing. Libora Kunteho, Ph.D. a předsedy Svazu květinářů a floristů ČR Ing. Jiřího Horáka, vyhlášeni vítězové každé ze čtyř soutěžních disciplín. Na závěr galavečera byli vyhlášeni celkoví vítězové v obou soutěžních kategoriích a byl jim udělen titul juniorský Mistr Florista ČR a Mistr Florista ČR v kategorii senior.
Celkovým vítězem v kategorii junior se stala studentka České zahradnické akademie Mělník Nela Novotná, která zároveň získala titul Mistr Florista ČR v kategorii junior.
V seniorské kategorii si celkové vítězství a titul Mistr Florista ČR odnesl Martin Rubeš za společnost Flowerbed s.r.o.
Cenu děkana Zahradnické fakulty MENDELUse sídlem v Lednici  za inovaci v aranžování květin si odnesl Martin Horáček z Květinového studia Bubeníčková s.r.o.
Zvláštní cenu vydavatelství Profipress za nejkreativnější aranžmá získala Jindřiška Kadrnková z děčínského květinářství Květiny Jindřiška.
 
Velkou poctou byla možnost přivítat na slavnostním galavečeru manželku Otty Wichterleho, paní Lindu Wichterlovou, která předala Cenu o nejlepší aranžmá na téma „POCTA OTTO WICHTERLEMU“ Veronice Linhartové ze Střední školy zahradnické a zemědělské Antonína Emanuela Komerse, Děčín – Libverda, kterou sama ze všech soutěžních prací na téma Pocta O. Wichterlemu vybrala.
 
Další výsledky pro jednotlivé disciplíny a kategorie najdete na webu Svazu květinářů a floristů ČR: www.svazkvetinaruafloristu.cz
 
Slavnostním večerem hudebně prováděli kapela Základní školy Na stráni YxesJoke z Děčína, mezinárodně úspěšná, zrakově postižená klavíristka Ráchel Skleničková a hlavní hudební hvězdou večera byla populární zpěvačka Petra Janů.
 
V pátek 17. května se za nepostradatelné pomoci Ing. Jarmily Neugebauerové, Ph.D., Ing. Jiřího Martinka, Ph.D., studentů Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně a vyučujících ze Střední školy zahradnické a zemědělské Antonína Emanuela Komerse, Děčín–Libverda – Ing. Olgy Fojtíkové, Karolíny Žáčkové a Dany Tiché uskutečnil zážitkový den pro zrakově postižené spoluobčany ve spolupráci se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých ČR.
Této výjimečné události se účastnilo více než 50 zrakově postižených občanů České republiky a na 20 zrakově postižených z Německa, kteří si měli možnost vytvořit vlastní květinové aranžmá z aromatických rostlin, ochutnat jedlé květiny a zeleninu a pocvičit svůj hmat a důvtip prostřednictvím velkých florálních objektů ze Zahradnické fakulty MENDELU  se sídlem v Lednici.
 
Návštěvníkům z řad laické veřejnosti pak byly v prostorách jižního křídla děčínského zámku zpřístupněny soutěžní práce k prohlídnutí v sobotu 18. května a v neděli 19. května. Výstavu během dvou dní navštívilo skoro 7 500 obyvatel Děčína, ale i zájemci z širokého okolí.
 
Letošní ročník 42 mistrovství floristů ČR – Děčínská kotva se velmi vydařil i díky sponzorům. Již nyní se můžeme těšit na další ročník.
Ing. Jiří Horák
předseda SKF ČR

Zařazeno v Akce a semináře