KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

V žampionech z Polska bylo čtyřikrát víc pesticidů proti limitu

14/10/13

 Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vložila informaci do evropského systému rychlého varování a s dovozcem HIGHGATE z Lanžova na Trutnovsku zahájila správní řízení o uložení sankce, informoval v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Jednatel společnosti Ladislav Hloušek dnes ČTK řekl, že firma již změnila dodavatele žampionů.    "Za zvýšeným výskytem pesticidů v žampionech je zřejmě […]

 Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vložila informaci do evropského systému rychlého varování a s dovozcem HIGHGATE z Lanžova na Trutnovsku zahájila správní řízení o uložení sankce, informoval v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Jednatel společnosti Ladislav Hloušek dnes ČTK řekl, že firma již změnila dodavatele žampionů.
    "Za zvýšeným výskytem pesticidů v žampionech je zřejmě pochybení jednotlivce, který to přehnal s dezinfekcí, ale přesnou příčinu prokáže až další šetření v celé věci," řekl Hloušek, který uvedl, že firma s inspekcí v celé věci spolupracuje.
    Kontaminovaný vzorek našla inspekce v trutnovské prodejně Zelenina-Drinks v Mírové ulici. "Velikost závadné šarže je 1053 kilogramů. V žampionech jsme naměřili u pesticidů carbendazim a benomyl koncentraci 3,7 miligramu na kilogram, povolený je však maximálně jeden miligram. Tuto hodnotu lze při dlouhodobé konzumaci označit za škodlivou pro lidské zdraví," uvedl Kopřiva.

champignon

    Dodavatelem žampionů je polská společnost P.H.U. "Malkowski" z Lubušského vojvodství. SZPI nařídila českému dovozci dělat rozbory u všech šarží dovážených hub na vlastní náklady v akreditované laboratoři. "Tímto pro spotřebitele negativním zjištěním se žampiony v systému hodnocení rizika dostaly na vyšší úroveň a rozbory dovozce jsou jedním z opatření. Dalšími jsou samozřejmě intenzivnější kontroly žampionů. Tato kontrola byla standardním monitoringem cizích látek a při analýze se měří koncentrace zhruba 80 druhů pesticidů," řekl dnes ČTK Kopřiva.
    V loňském roce SZPI analyzovala 53 vzorků čerstvé zeleniny včetně hub z Polska, pouze v jednom byly limity pesticidů překročeny, vyplývá z výroční zprávy. Polské potraviny mají sice v Česku obecně špatnou pověst, portál Potraviny na pranýři však od svého vzniku loni v červenci eviduje pouze 24 výrobků z Polska z celkových 333, které byly zdraví nebezpečné, falšované či nejakostní.

Zdroj: SZPI