KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Komise hodnotila nejlepší potravinářský výrobek Středočeského kraje, výsledky budou vyhlášeny na březnové výstavě "Zemědělec 2014".

14/01/14

  14.1.2014 Členové hodnotitelské komise mají odborné oprávnění k provádění smyslového hodnocení potravinářských produktů.   Dnes 14. ledna se uskutečnilo pod patronátem středočeského hejtmana Josefa Řiháka v budově Krajského úřadu Středočeského kraje hodnocení výrobků přihlášených do soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013“. Výsledky budou oznámeny 22. března na výstavě „Zemědělec 2014“ v Lysé nad Labem.   „Minulý […]

 

14.1.2014

Členové hodnotitelské komise mají odborné oprávnění k provádění smyslového hodnocení potravinářských produktů.
Členové hodnotitelské komise mají odborné oprávnění k provádění smyslového hodnocení potravinářských produktů.

 

Dnes 14. ledna se uskutečnilo pod patronátem středočeského hejtmana Josefa Řiháka v budově Krajského úřadu Středočeského kraje hodnocení výrobků přihlášených do soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013“. Výsledky budou oznámeny 22. března na výstavě „Zemědělec 2014“ v Lysé nad Labem.

 

„Minulý rok jsem byl v hodnotící komisi a kromě toho, že mi v podstatě všechny výrobky chutnaly, jsem měl radost především z toho, že máme v kraji tak šikovné výrobce. Mohou se pyšnit vynikajícími uzeninami, znamenitým vínem, kvalitním medem nebo výbornými cukrářskými výrobky. I proto by byla velká škoda na jejich produkty neupozornit,“ upřesnil středočeský hejtman Josef Řihák.

Soutěž „Potravinářský výrobek Středočeského kraje“ je tradiční akce, která je zaměřena na podporu propagace malých a středních potravinářských výrobců v regionu. Členové hodnotitelské komise mají odborné oprávnění k provádění smyslového hodnocení potravinářských produktů. Potravinářský výrobek kraje za rok 2013 vybírali ředitel Krajské hygienické stanice pro Středočeský kraj Ivo Krýsa, ředitel Státní veterinární správy pro Středočeský kraj Zdeněk Císař, vedoucí Odboru životního prostředí Krajského úřadu středočeského kraje Josef Keřka, ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Petr Cuhra, zástupce Krajského informačního střediska Příbram Gabriela Jeníčková a vrchní inspektorka Státní zemědělské a potravinářské inspekce Olga Rozsypalová.

Do soutěže se přihlásilo 13 výrobců ze Středočeského kraje s celkovým počtem 71 potravinářských výrobků. Hodnotí se v sedmi kategoriích: Mlýnské a pekárenské výrobky, Mléko a mléčné výrobky, Lahůdky a cukrářské výrobky, Alkoholické nápoje a víno, Masné výrobky, Med a výrobky ze včelího medu, Ostatní potravinářské výrobky a pivo.

Minulý rok získalo ocenění „Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2012“ několik potravin v různých kategoriích. Například v kategorii Mlýnské a pekárenské výrobky se jako nejlepší umístily výrobky vícezrnná houska, chléb Ovsík a chléb Haví. V kategorii Alkoholické nápoje, víno (kromě piva) ocenění z bílých vín získal Ryzlink rýnský, pozdní sběr, ročník 2008. V tradičně velmi atraktivní kategorii Masné výrobky byly jako nejlepší oceněny kachní roláda pečená, šunka Jaksepatří, králičí miniroláda a medvědí paštika zauzená.