KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Město Benešov připomene výročí atentátu na arcivévodu Františka Ferdinanda d’Este

21/01/14

  Výstavy, přednášky, pietní akce i mezinárodní setkání klubů vojenské historie budou součástí vzpomínkových akcí, kterými od dubna do listopadu připomene město Benešov spolu s partnery 100. výročí atentátu na následníka rakousko-uherského trůnů, arcivévodu Františka Ferdinanda d’Este. Vzpomínkový program byl poprvé představen na mezinárodním veletrhu turistických možností v regionech Regiontour 2014, který se uskutečnil od 16. do […]

 
Výstavy, přednášky, pietní akce i mezinárodní setkání klubů vojenské historie budou součástí vzpomínkových akcí, kterými od dubna do listopadu připomene město Benešov spolu s partnery 100. výročí atentátu na následníka rakousko-uherského trůnů, arcivévodu Františka Ferdinanda d’Este. Vzpomínkový program byl poprvé představen na mezinárodním veletrhu turistických možností v regionech Regiontour 2014, který se uskutečnil od 16. do 19. ledna v Brně. Benešovský stánek navštívil i František Ferdinand d’Este v podání Milana Vartáka.
 
František Ferdinand d’Este, poslední soukromý majitel zámku Konopiště, se nesmazatelně zapsal nejen do evropských dějin, ale také do historie města Benešov a jeho okolí. Spolu s manželkou Žofií Chotkovou zahynul 28. června 1914 v Sarajevu. Tragická událost byla jednou z příčin první světové války.
 
„Ne všichni se mnou budou souhlasit, ale František Ferdinand znamenal pro město Benešov a jeho okolí obrovský přínos. Investoval nejen do zámku a parku Konopiště, ale také do přilehlých osad. Velice to pozdvihlo celý region a naše město z toho čerpá dodnes,“ řekl benešovský místostarosta Tomáš Podhola. Město se podle něj snaží Františka Ferdinanda přiblížit hlavně jako člověka, který viděl svět a svůj život pozitivně a chtěl věci měnit. „Ne všichni to takto cítí a asi tomu pomohlo i poměrně zkreslené vnímání Habsburků a jejich doby v minulém století,“ dodal Tomáš Podhola.
 
Vzpomínkové akce připravuje město Benešov ve spolupráci se společností Posázaví o.p.s., zámkem Konopiště, Muzeem Podblanicka, Muzeem umění a designu Benešov, Pivovarem Ferdinand, Spolkem přátel Konopiště a dalšími partnery. Jejich součástí bude mimo jiné výstava a nová expozice o Františku Ferdinandovi na zámku Konopiště, cyklus sedmi tematických přednášek, vydání knihy „Ve službách Konopišťského pána“ a brožury „Sarajevský atentát ve sbírkách zámku Konopiště“, výstava dobových fotografií „Konopiště v proměnách“, výstava z pozůstalosti arcivévodova dvorního fotografa Rudolfa Brunera-Dvořáka, arcivévodská mše a další.
 
Jedním z vrcholů vzpomínkových akcí bude mezinárodní setkání klubů vojenské historie „Mým národům 1914 – Benešov 2014“, které se uskuteční od 30. května do 1. června v Benešově a okolí. Očekává se příjezd asi 250 vojáků ze 40 vojensko-historických klubů z Čech, Slovenska, Polska, Slovinska, Německa a Ruska.
 
Podrobný program vzpomínkových akcí je na www.benesov-city.cz, www.posazavi.com.
Jaroslava Tůmová
 
Kontakt pro další informace:
tumova@posazavi.com, tel. 602 216 637
zemanova@posazavi.com, tel. 723 881 081