KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Stanovisko SZIF k výrokům pana Romana Vaňka, zakladatele Pražského kulinářského institutu

14/02/14

  13.02.2014 V neděli 9. února 2014 uvedla ČT 24 polední pořad Otázky Václava Moravce, který obsahoval také vstup Romana Vaňka ke kvalitě potravin. V tomto vstupu se pan Vaněk zmínil, že Hořické trubičky, které jsou oceněny značkou Regionální potravina, obsahují náplň z palmového oleje. Citujeme: „Poslední šmakuláda. Jak je možné, že v Hořických trubičkách […]

 

13.02.2014

V neděli 9. února 2014 uvedla ČT 24 polední pořad Otázky Václava Moravce, který obsahoval také vstup Romana Vaňka ke kvalitě potravin. V tomto vstupu se pan Vaněk zmínil, že Hořické trubičky, které jsou oceněny značkou Regionální potravina, obsahují náplň z palmového oleje.

Citujeme: „Poslední šmakuláda. Jak je možné, že v Hořických trubičkách Regionální potravina je k dispozici palmový tuk? Dostal jsem tento dotaz v mnoha e-mailech a fotografiích."

Jediné Hořické trubičky, které mají značku Regionální potravina, jsou od pana Milana Hovorky z Hořic. Tyto trubičky jsou bez tukové náplně, se složením: pšeničná mouka, cukr, sušené mléko, sušený vaječný žloutek, máslo, čokoláda na vaření (její složení je uvedeno viditelně na etiketě) včelí med, vanilínový cukr.

S ohledem na to, že v reportáži došlo k nepravdivému vyjádření pana Vaňka, Státní zemědělský intervenční fond jako administrátor značky Regionální potravina se domnívá, že toto prohlášení může mít negativní dopad na držitele ocenění pana Hovorku a poškodit ho. Jsme přesvědčeni, že je vhodné na tuto skutečnost upozornit a důrazně se proti ní ohradit.

Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF