KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Výstava v Týnci nabídne ojedinělý výlet do historie posázavských hradů

19/01/15

  Ojedinělý výlet do historie nabídne od 23. ledna do 30. března výstava na městském úřadě v Týnci nad Sázavou. Představí modely a „oživlé“ obrazy posázavských památek, které vznikly v rámci projektu Po cestách a hradech doby Karla IV. Součástí expozice bude také deset panelů přibližujících cestování ve středověku. Modely i obrazy patří k výstupům partnerského projektu, […]

 
Ojedinělý výlet do historie nabídne od 23. ledna do 30. března výstava na městském úřadě v Týnci nad Sázavou. Představí modely a „oživlé“ obrazy posázavských památek, které vznikly v rámci projektu Po cestách a hradech doby Karla IV. Součástí expozice bude také deset panelů přibližujících cestování ve středověku. Modely i obrazy patří k výstupům partnerského projektu, který společně realizovaly Posázaví o.p.s., Rakovnicko o.p.s. a MAS Pomalší o.p.s. Pohromadě budou k vidění poprvé a naposledy, řekl ředitel Posázaví o.p.s. Václav Pošmurný.
 
V rámci projektu vznikly reálné modely hradů Týnec a Kostelec v měřítku 1 : 150 o rozměrech 180 krát 130 centimetrů. Zachycují podobu těchto památek kolem roku 1350, zhruba 100 let před jejich vrcholným obdobím. Osud hradu Kostelec později zpečetila vojska Jiřího z Poděbrad a zůstala z něj pouze zřícenina. Zastavit se nepodařilo ani postupné chátrání týneckého hradu.
 
Modely hradů podle návrhů Radka Míky, za odborné konzultace Mgr. Františka Záruby, zpracovali Miroslav Koranda a Jan Stehlík ve firmě M’PLAN s.r.o. Po skončení výstavy by se měly stát součástí expozice Městského muzea v Týnci nad Sázavou.
 
Na výstavě budou k vidění také obrazy Lubomíra Kupčíka nazvané Oživlý středověk, které zachycují někdejší možnou podobu hradů Týnec, Kostelec, Zlenice a Stará Dubá a život v jejich blízkém okolí. Po skončení výstavy budou obrazy instalovány přímo k těmto památkám.
 
Výstavu na týnecké radnici doplní panely pojednávající o cestování ve středověku, které se na jaře stanou součástí venkovní expozice v areálu hradu v Týnci nad Sázavou. Podkladem pro vznik těchto panelů byla brožurka Cestování ve středověku aneb Příručka středověkého poutníka. Vyšla v nákladu 12 000 kusů a k dostání je v informačních centrech, knihovnách nebo kanceláři společnosti Posázaví o.p.s. v Benešově.
 
Cílem projektu Po cestách a hradech doby Karla IV. bylo podnítit zájem obyvatel regionu a turistů o místní památky. Projekt přiblížil středověký způsob života a cestování, jeho součástí byly také investice do zázemí a zpřístupnění památkově chráněných objektů hradů Pořešín a Zlenice, pořízení prostředků pro prezentaci historie a kulturního dědictví nebo soutěž pro školy nazvaná Strážci památek. Více informací o projektu je na www.posazavi.com.
 
Regionální památky jsou jedním z témat propagace, na které se společnost Posázaví o.p.s. zaměřuje. Letošní rok bude také ve znamení spisovatele Jana Morávka (1888–1958), který objevil kraj kolem řeky Sázavy a jeho rázovité obyvatele pro širší veřejnost. Poctou Janu Morávkovi bude druhý ročník festivalu Mezi řekami 2015, na jehož přípravě se Posázaví o.p.s. podílí. Je také jedním z organizátorů vzpomínkových akcí na bitvu u Jankova, od níž letos uplyne 370 let. Významné události regionu propagovali zástupci Posázaví o.p.s. na veletrhu cestovního ruchu Regiontour v Brně a chystají se také na pražský veletrh Holiday World.
 
Jaroslava Tůmová
 
 
 
Kontakt pro další informace:
tumova@posazavi.com, tel. 602 216 637
zemanova@posazavi.com, tel. 723 881 081