KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Zemědělci mohou letos výjimečně podávat Jednotné žádosti o dotace až do 29. května

06/05/15

Zemědělci mohou letos výjimečně podávat Jednotné žádosti o dotace až do 29. května 6.5.2015 Tisková zpráva – Vláda dnes schválila prodloužení termínu přijímání Jednotných žádostí o dotace pro letošní rok, který navrhla Evropská komise. Zemědělci tak mohou žádosti podávat až do pátku 29. května 2015. Na přímé platby tak půjde 23,2 miliardy korun a přibližně […]

Zemědělci mohou letos výjimečně podávat Jednotné žádosti o dotace až do 29. května

6.5.2015

Tisková zpráva – Vláda dnes schválila prodloužení termínu přijímání Jednotných žádostí o dotace pro letošní rok, který navrhla Evropská komise. Zemědělci tak mohou žádosti podávat až do pátku 29. května 2015. Na přímé platby tak půjde 23,2 miliardy korun a přibližně 8,5 miliardy korun bude rozděleno na plošná opatření v rámci Programu rozvoje venkova.

„Prodloužení termínu pro příjem Jednotných žádostí je z hlediska poskytování zemědělských dotací významným krokem, protože se týká bezmála třiceti tisíc žadatelů. Cílem je zmírnit dopady nových a složitějších podmínek Společné zemědělské politiky, například zaváděného greeningu nebo podmínky aktivního zemědělce. Prodloužení termínu do konce května zemědělcům umožní, aby se přizpůsobili novým povinnostem a dobře se připravili k předložení Jednotné žádosti,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministerstvo zemědělství uvítalo prodloužení termínu a v současné době zajišťuje potřebná legislativní opatření, aby zemědělci mohli předkládat žádosti v prodlouženém termínu do 29. května 2015. Bude potřeba novelizovat několik nařízení vlády upravujících podmínky pro přímé platby a plošná opatření Programu rozvoje venkova.

V rámci Jednotné žádosti lze v roce 2015 žádat o tyto finanční podpory: Jednotná platba na plochu (SAPS), Greening, Platba pro mladé zemědělce, Přechodné vnitrostátní podpory (PVP), Dobrovolné podpory vázané na produkci (VCS), Méně příznivé oblasti (LFA), Natura 2000 na zemědělské půdě, Agroenvironmentálně-klimatické operace, Ekologické zemědělství, Agroenvironmentální opatření 2007-13 nebo na opatření pod názvem Dobré životní podmínky zvířat (Welfare).

Hynek Jordán

ředitel Odboru komunikace MZe