KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Inspekce varovala před čirokovými produkty s obsahem alkaloidů

02/02/16

  2.2.2016 | ČTK nebezpečné potraviny Jde například o kaši s čirokem, čirokové zrno, bezlepkovou směs a chleba od spoečnosti Adveni Devět šarží čirokových produktů na českém trhu obsahuje nebezpečné alkaloidy atropin a skopolamin. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila jejich stažení a varovala spotřebitele před konzumací. Nyní inspektoři zjišťují místa distribuce, informoval dnes […]

 

2.2.2016 | ČTK nebezpečné potraviny

Jde například o kaši s čirokem, čirokové zrno, bezlepkovou směs a chleba od spoečnosti Adveni

Devět šarží čirokových produktů na českém trhu obsahuje nebezpečné alkaloidy atropin a skopolamin. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila jejich stažení a varovala spotřebitele před konzumací. Nyní inspektoři zjišťují místa distribuce, informoval dnes ČTK mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Varování se týká devíti konkrétních šarží různých produktů firmy Adveni se sídlem v Brně. Jde například o kaši s čirokem, čirokové zrno, bezlepkovou směs a chleba. Přesné označení šarží je na webu inspekce.
Čirok je přirozeně bezlepková obilnina, proto čiroková mouka patří k potravinám zdravé výživy. Atropin je tropanový alkaloid, který má při vyšších koncentracích halucinogenní účinky. Přirozeně se vyskytuje například v rulíku, blínu, durmanu a mandragoře. Skopolamin je rostlinný alkaloid z blínu černého. Taktéž má výrazné účinky na psychiku.
Obě látky se nesmí vůbec objevovat v potravinách. "Analýza SZPI potvrdila u předmětných šarží přítomnost atropinu v množství až 1700 mikrogramů na kilogram a skopolaminu v množství až 300 mikrogramů na kilogram," uvedl Kopřiva.
Podobné varování vydala inspekce také loni v listopadu. Nebezpečné alkaloidy tehdy odhalila ve čtyřech šaržích čirokové mouky různých značek.