KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr zemědělství Jurečka rozhodl o další podpoře pro sektor mléka. Na vysoce kvalitní mléko a dojnice dá resort přes 800 milionů korun

24/03/16

  24.3.2016 Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství připravilo dva nové dotační programy, které podpoří mléčný sektor. Celkem až 400 milionů korun dostanou producenti a zpracovatelé na výrobu vysoce kvalitního mléka, dalších až 450 milionů je plánováno na zajištění dobrých životních podmínek dojnic.   Nové národní dotační programy pomohou zpracovatelům s výrobou nadstandardně kvalitního mléka v takzvaném režimu […]

 

24.3.2016
Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství připravilo dva nové dotační programy, které podpoří mléčný sektor. Celkem až 400 milionů korun dostanou producenti a zpracovatelé na výrobu vysoce kvalitního mléka, dalších až 450 milionů je plánováno na zajištění dobrých životních podmínek dojnic.
 
Nové národní dotační programy pomohou zpracovatelům s výrobou nadstandardně kvalitního mléka v takzvaném režimu jakosti Q CZ.
„Mléko v režimu jakosti Q CZ je mimořádně kvalitní, obsahuje například méně somatických buněk. Takový produkt má větší šanci uspět na trhu a získat lepší realizační cenu. S jeho výrobou jsou spojené vyšší náklady, a proto chceme producenty a zpracovatele mléka motivovat k účasti v takovém režimu a rozdělit mezi ně až 400 milionů korun,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Dotace bude určená na poradenské služby nebo školení, které pomohou producentům splnit náročné požadavky na výrobu vysoce kvalitního mléka. Zapojení do režimu kvality zároveň chovatelům umožní účast v programu Podpory na zlepšení životních podmínek v chovu dojnic. Na tento program je vyčleněno až 450 milionů korun a program je určen pro chovatele dojnic v režimu ekologického zemědělství nebo přihlášené do režimu jakosti Q CZ s platným certifikátem. Pro jeho vydávání je již připraven a akreditován Státní veterinární ústav Olomouc.
„Zlepšení životních podmínek v chovu dojnic je určeno na chlazení stájí v létě, na temperování vody k napájení v zimě, na častější ošetřování paznehtů, na diagnostiku zánětu vemene dojnic a na dezinfekci bezstelivového ustájení. Tyto prostředky zlepší pohodu zvířat, a tím i jejich zdravotní stav,“ uvedl Marian Jurečka.
Předběžné žádosti o dotace bude přijímat Státní zemědělský intervenční fond, platební agentura Ministerstva, do 29. 4. 2016. Termín ukončení přijímání definitivních žádostí je do 31. 10. 2016. Úspěšní žadatelé dostanou první podporu v polovině prosince letošního roku.
 
Hynek Jordán
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství