KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory MZe ČR

Bezpečnost potravin

Zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potravin

20/11/19

Používaný slunečnicový olej

Kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce blo zjištěno: Vzorek byl odebrán z fritézy. Olej vykazoval známky tepelného rozkladu – chuť a vůně oleje byly nahořklé, palčivé, typické pro přepálený olej.s

Používaný fritovací olej jednodruhový

Kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce bylo zjištěno: Vzorek oleje byl odebrán z fritézy. Olej vykazoval známky tepelného rozkladu – chuť a vůně oleje byly palčivé, typické pro přepálený olej. Byl patrný modrošedý kouř, v oleji se vyskytovaly drobné přepálené částice

Používaný rostlinný olej

Kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce bylo zjištěno: Vzorek oleje byl odebrán z fritézy. Chuť a vůně byly palčivé, nahořklé, typické pro přepálený olej.

Obyčejný točený

Kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce bylo zjištěno: Výrobek silně zapáchal po kažení. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení.

Potravina měla prošlé datum použitelnosti

Cibulka lahůdková 3500g

Kontrolou bylo zjištěno: Výrobek obsahoval konzervant – oxid siřičitý v množství vyšším, než připouští příslušný právní limit.
Na obale nebylo uvedeno správně označení, že výrobek alergen – oxid siřičitý a siřičitany obsahuje.

14/11/19

Státní zemědělský intervenční fond získal třetí místo v soutěži Effie

Státní zemědělský intervenční fond získal v soutěži Effie 3. místo za svou kampaň „Edukační projekt Pospolu u stolu“. Kampaň značek kvality se tentokrát zaměřila na dětské strávníky a připravila pro ně originální výukový materiál, který má školáky pobavit a přesvědčit, že konzumace kvalitních potravin je pro ně správnou volbou.

11/11/19

Hrozny révy vinné bílé bezpeckové

V hroznech byl téměř čtyřnásobně překročen maximální limit reziduí pesticidu cyflufenamidu.

Použitý fritovací olej

Kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce bylo zjištěno: Vzorek byl odebrán z fritézy. Olej vykazoval známky tepelného rozkladu – chuť a vůně oleje byly hořké, palčivé, typické pro přepálený olej, byl patrný modrošedý kouř. V oleji byl zjištěn mírný výskyt přepálených částic.

09/11/19

Upozornění pro dovozce potravin ze třetích zemí

Povinné využívání systému Traces NT pro oznamování příchodu zásilek některých dovážených komodit od 14. 12. 2019