KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

POTRAVINÁŘSTVÍ

15/09/14

ČZPI uzavřela část výroby společnosti Chips Praha s.r.o. ve Stříbrné Skalici

12. 09. 2014   Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uložila zákaz užívání prostor v části provozovny na výrobu chipsů společnosti Chips Praha s.r.o. na Sázavské ul. č. 323, 28167 ve Stříbrné Skalici. Při kontrole dne 11. 9. zde inspekce zjistila zcela nevyhovující hygienické podmínky, zejména výskyt plísně na stropě, na stěnách, na radiátorech a v oblasti vzduchotechniky […]

26/06/14

Ocenění KLASA získaly další vybrané produkty

  25.06.2014 25. června 2014, Praha – Celkem šest výrobků od pěti producentů získalo během měsíce dubna a května prestižní značku kvality KLASA. Mezi oceněné výrobky se například zařadily Selský jogurt šípky v biokvalitě od společnosti Hollandia Karlovy Vary nebo vynikající Pečené vepřové koleno od Procházky. Havlík Opal rozšířil své portfolio oceněných tyčinek o makovou […]

29/05/14

Potravinářský zákon pomůže spotřebitelům při nákupu potravin a zvýší jejich ochranu

  15.5.2014 Tisková zpráva – Poslanci včera schválili novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích navrženou Ministerstvem zemědělství. Novela zvyšuje pokuty pro nepoctivé výrobce a obchodníky, zavádí lepší označování potravin a pomůže zvýšit informovanost zákazníků. Norma začne platit od 1. ledna 2015. Jedná se o největší úpravu potravinářské legislativy od vstupu České republiky do Evropské […]

19/05/14

Cherry rajčata způsobují zažívací potíže

Cherry rajčata způsobující zažívací potíže ČTK | 18.5.2014 Více než 50 tun rizikových šarží cherry rajčat se dostalo na český trh. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z trhu marocká cherry rajčata. Rizikové šarže způsobily ve Francii spotřebitelům zažívací potíže včetně zvracení. Inspekce doporučuje všem spotřebitelům, aby dodržovali základní hygienická opatření, zejména aby […]

02/05/14

Prodejce masa nemá mít holé ruce!

  29.4.2014 Tisková zpráva – Při veterinárních kontrolách se inspektoři občas setkávají, i když ne příliš často, naposled v řeznictví v Říčanech, s tím, že prodejci nedodržují hygienické zásady a dotýkají se holýma rukama výsekového masa a peněz. Navíc zde zjistili i nedokonalé informování zákazníků o prodávaném hovězím mase. Byl uveden pouze údaj o datu spotřeby, nebyly však […]

26/03/14

Oceněním Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013 se může pochlubit jedenáct

Oceněním Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013 se může pochlubit jedenáct středočeských firem 24.3.2014   Na výstavě „Zemědělec 2014“ v Lysé nad Labem se v sobotu 22. března 2014 konalo slavnostní vyhlášení vítězů soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013“. Sedmý ročník se konal pod patronátem středočeského hejtmana Josefa Řiháka. „Cílem soutěže „Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2013“ je představit […]

14/02/14

O mléku jen dobře, aneb o falešných poradcích

  Nelze samozřejmě všechny poradce házet do jednoho pytle, ale při pohledu na přehršel tzv. výživových poradců a jejich stránky by měl být čtenář více než obezřetný. Jaké je nejjednodušší vodítko? Nestačí pročítat diskusi, většinou laiků, ale především: Všímat si slovníku. A zbystřit, když se zpochybňuje účinnost státních dozorových orgánů, pozor! Uvědomit si, že odkazy […]

Stanovisko SZIF k výrokům pana Romana Vaňka, zakladatele Pražského kulinářského institutu

  13.02.2014 V neděli 9. února 2014 uvedla ČT 24 polední pořad Otázky Václava Moravce, který obsahoval také vstup Romana Vaňka ke kvalitě potravin. V tomto vstupu se pan Vaněk zmínil, že Hořické trubičky, které jsou oceněny značkou Regionální potravina, obsahují náplň z palmového oleje. Citujeme: „Poslední šmakuláda. Jak je možné, že v Hořických trubičkách […]