POTRAVINÁŘSTVÍ
Česko si stojí za tradičním pomazánkovým máslem
Tisková zpráva – Boj za pomazánkové máslo nevzdáváme a vyčerpáme všechny možnosti, jak současné negativní stanovisko EK zvrátit, protože se stále domníváme, že pomazánkové máslo lze považovat za zaručenou tradiční specialitu podle platné legislativy EU. Odmítnutí udělit pomazánkovému máslu právo užívat logo zaručené tradiční speciality považuje Česko za diskriminaci. „Chceme zachovat označení, na které jsou […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Živočišná výroba
Cukrové plánování se unii vymklo
Cukrové plánování se unii vymklo Nebývalý rozkvět cukerní turistiky. I takový je důsledek drastické cukerní reformy, kterou před pěti lety spustila Evropská unie. Trh s cukrem reformovala tak úspěšně, až je ho nedostatek. Poláci nyní skupují cukr v německých obchodech, Maďaři zase jezdí „bílit" regály do sousedního Rakouska. Karta se obrátila. V Polsku, kde cukr býval tradičně nejlacinější, vylétly […]
Zařazeno v Aktuálně, Bezpečnost potravin, Rostlinná výroba
Pravidla pro farmářské trhy se připravují
Ministerstvo iniciovalo přípravu pravidel pro farmářské trhy 7.4.2011 Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství spolu s pořadateli farmářských trhů dojednává pravidla (kodex) pro správné fungování trhů. Cílem kodexu je, aby se zákazníci lépe orientovali a získali jistotu o původu a kvalitě nabízených produktů. Základní zásadou je jednoznačné splnění principu dohledatelnosti, tedy identifikace původu prodávaného zboží a […]
Zařazeno v Aktuálně, Podniky, trhy
Výroba a kontrola masných specialit
Výroba a kontrola tzv. zaručených tradičních (masných) specialit 28.3.2011 Nedávno nabyla účinnosti nová nařízení Evropské komise vztahující se ke čtyřem „zaručeným tradičním specialitám“. Nařízení byla vydána v souvislosti se zápisem těchto masných výrobků do rejstříku Zaručených tradičních specialit, který vede Evropská komise. Jedná se o „Špekáčky“, „Lovecký salám“, „Spišské párky“ a „Liptovský salám“. Problematiku „Zaručených […]
Zařazeno v Bezpečnost potravin
Bezpečnost potravin: masné výrobky
Bezpečnost potravin: vybrané masné výrobky 28.3.2011 Novela vyhlášky č. 326/2001 Sb., stanoví základní suroviny (složení vybraných masných výrobků) a smyslové požadavky pro tyto produkty. Smyslovými požadavky jsou například chuť, vůně, vzhled, konzistence nebo barva, výrobek musí být také označen odpovídající jakostní třídou. Dále to jsou chemické a fyzikální požadavky na vybrané masné produkty – jako […]
Zařazeno v Bezpečnost potravin
Víš, co jíš
Nové webové stránky usnadní spotřebitelům výběr potravin.
Zařazeno v Bezpečnost potravin
Pivo, regionální potraviny a restaurace s českými specialitami v Berlíně
Češi na Grüne Woche: pivo, regionální potraviny a restaurace s českými specialitami 21.1.2011 Tisková zpráva – Ministr Ivan Fuksa se zúčastnil zahájení veletrhu Grüne Woche v Berlíně. Mezinárodní akce má velmi dlouhou tradici, letos se již koná 76. ročník. Je to jedna z nejvýznamnějších potravinářských a zemědělských výstav na světě, na které se v Berlíně […]
Zařazeno v Podniky, trhy
KUŘE ČESKÉ, VZDUCHEM CHLAZENÉ.
První vlaštovkou v označování kvalitních domácích potravin může být kuře 28.1.2011 Tisková zpráva – Zpracování drůbežího masa je v Česku na vysoké úrovni. Ministr zemědělství Ivan Fuksa a zástupci potravinářských a zemědělských odborníků i výrobců se o tom přesvědčili na návštěvě moderní porážky drůbeže v Modřicích u Brna. Nálepky s nápisy „kuře české, vzduchem chlazené“ a […]
Zařazeno v Bezpečnost potravin
Potraviny jsou nezávadné?!
Potraviny na českém trhu jsou nezávadné, potvrdily to nejnovější průběžné výsledky testů Státní zemědělské a potravinářské inspekce 14.1.2011 Tisková zpráva – V pořádku jsou všechny dosud kontrolované vzorky na trhu, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce odebírá už od 5. ledna a prověřuje v souvislosti s dioxinovým rizikem v sousedním Německu. Inspektoři SZPI odebírali vzorky […]
Zařazeno v Bezpečnost potravin