KIS Středočeského kraje
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Středočeského kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

ZEMĚDĚLSTVÍ

22/11/11

Strategie výzkumu 2012 – 2016

Úřad EFSA dne 4. 11. 2011 zveřejnil svůj návrh na zaměření výzkumu v období 2012-2016. K připomínkování jsou vyzvány všechny zainteresované strany. Výzkumné programy EFSA jsou stanovovány od r. 2002, kdy byl úřad založen. V minulých obdobích se výzkum zaměřoval především na vyhodnocování regulované produkce a na posuzování environmentálního rizika, ochranu před riziky a monitoring […]

Cenově dostupná technologie CCS

Výzkumný projekt Caesar si klade za cíl výrazněji zredukovat náklady na zachytávání oxidu uhličitého před spalovacím procesem. Zachytávání a ukládání uhlíku (carbon dioxide capture and storage – CCS) bylo v Evropské unii vyhlášeno jako klíčový prvek v boji s klimatickými změnami a ve snižování emisí skleníkových plynů. Hlavní překážkou brzdící široké využití této technologie jsou však její vysoké […]

Zařazeno v Věda a výzkum

15/11/11

Paratuberkulóza problém?

10.11.2011 Dá se konstatovat, že v České republice, stejně jako v ostatních zemích EU, je situace v posledních letech obdobná. Vletech 1992 – 1996 doznala nákazová situace v ČR jistého zhoršení po četných dovozech březích jalovic, zejména holštýnského plemene. U tohoto plemene je v současné době výskyt nejvyšší. I přes zvýšený veterinární dozor, který trval u všech dovezených stád […]

14/11/11

Francouzské máslo bylo prošlé

20.10.2011Krajská veterinární správa pro Ústecký kraj nepropustila do tržní sítě zásilku pěti tun mraženého másla původem z Francie, neboť bylo prošlé a žluklé.Dne 21. 9. 2011 byla do ČR doručena zásilka 5 000 kg mraženého másla původem z Francie. V rámci kontroly v místě určení KVS pro Ústecký kraj zjistila, že se jedná o zboží s prošlým datem spotřeby. Takové zboží […]

Úlevy vyplývající z nové veterinární legislativy

26.10.2011 Od počátku roku 2012 nabývá účinnosti novela veterinárního zákona, ze které vyplývá celá řada úlev pro chovatele i provozovatele. Již byla medializována možnost domácí porážky skotu mladšího než 24 měsíců a jelenovitých z farmového chovu na základě povolení místně příslušné krajské veterinární správy. Dále bylo zrušeno veterinární osvědčení k přemístění hospodářského zvířete mimo území […]

20/10/11

Mikrosenzory ke zlepšení kvality potravin

Senzory mapující mikrostrukturu potravin by měly zlepšit nutriční složení a bezpečnost potravin. Jak může potravinářský průmysl optimalizovat výrobní procesy a zlepšit kvalitu svých výrobků? Skupina výzkumníků se domnívá, že klíč spočívá ve získání větších znalostí o mikrostruktuře potravin a v současné době spolupracuje na vědeckém projektu s cílem vyvinout systém senzorů, který by to umožnil.   Iniciativa […]

Výzkumný projekt na využití syrovátky

V rámci projektu Wheylayer, financovaného EK, se využitím syrovátky k výrobě obalů na potraviny zabývá 14 partnerských organizací z celé EU. Nedávné vědecké studie prokázaly, že vedlejší produkt při výrobě sýrů – syrovátka – se chová jako dobrá izolační fólie s přijatelnou mechanickou integritou. Na projektu vývoje nového bioplastu ze syrovátky (WheyLayer, 7. RP financovaný Evropskou komisí, Research for SME- Associations, […]

Akreditované střední zemědělské školy ČR

12/10/11

Výzva k ochraně včel

Moderní zemědělská produkce ohrožuje včely, na kterých je do jisté míry závislá. Zemědělci a spotřebitelé musejí podle názoru ředitele Zemského ústavu včelařského Bádenska-Württemberska Dr. Petera Rosenkranze převzít zodpovědnost za ochranu včel. Třetina světové zemědělské produkce je závislá na opylování včelami. Ekonomická hodnota užitkových zvířat byla v globálním měřítku vyčíslena na 130 mld. € a včely […]

Zařazeno v Rostlinná výroba

Vejce čištěná plazmatem

Nová metoda sterilizace vajec plazmatem má dva hlavní přínosy – bezpečnější vejce, menší pravděpodobnost šíření chorob a delší životnost skořápky, vejce mohou být skladována déle. Rostoucí spotřeba vajec a vaječných výrobků eskaluje otázku, jak zabíjet nebezpečné baktérie, nacházející se na povrchu skořápky. Nový přístroj vyvinutý v rámci projektu podporovaného finančními prostředky z rozpočtu EU s názvem „EggSterilisation“ řeší […]

Zařazeno v Věda a výzkum

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.